Llavors d’ací

Aquest mes  parlem amb Marta Ribó i Alberto Llopis, membres de la junta directiva de l’associació Llavors d’ací, per a la promoció i la conservació de la biodiversitat agrària del País Valencià.

Anna Alemany

A través d’una interessant entrevista, Marta i Alberto ens conten com va sorgir, quines activitats realitzen i quins projectes tenen en ment des d’aquesta associació que aglutina una barreja de llauradors professionals, engenyers agrícoles, i aficionats a l’agricultura ecològica, en paraules dels entrevistats “gent que sempre ha tingut fascinació pel tema dels horts i les plantes”.

L’Associació inicia la seua activitat fa tres anys, quan ens juntàrem un grup de gent que ja havia treballat en temes d’agricultura ecològica i conservació de la biodiversitat. En aquell moment s’adonaren que encara al País Valencià no hi havia un col·lectiu que es dedicara al tema i decidiren crear Llavors d’Ací.

La inquietud de conservar les varietats locals ve donada pel fet que, des que es desenvolupa el model convencional d’agricultura s’han anat perdent, no nomes les llavors de varietat local, sinó tot el coneixement que hi ha al voltant d’elles. La biodiversitat s’ha perdut a un ritme frenètic que es concreta mes o menys en la pèrdua d’un 75% de la biodiversitat en els últims 40-50 anys segons dades de la FAO. Una pèrdua de la qual qualitativament encara no sabem molt i caldrà que propers estudis identifiquen i valoren.

Quan l’associació començà a treballar existien ja dos bancs de conservació de llavor d’hortícoles, un de la Universitat i un altre de la Conselleria. A partir del material arreplegat per estos bancs  l’associació comença a treballar amb l’objectiu que les llavors arriben al màxim de gent perquè estiguen actives. La idea és que la gent les cultive i es puga continuar amb el procés natural de millora de la llavor.

Sobre els bancs de conservació Marta ens comenta “Pensem que la conservació en els bancs és molt important perquè amb aquest tipus de conservació no s’han perdut moltes coses però pensem que és més interessant que la gent les treballe i que estiguen desenvolupant-se amb els canvis que s’estan produint als últims anys que a nivell climatològic són molt forts”.

Però, com ho fan? Avança l’entrevista i de seguida ens adonem que ho fan amb molta il·lusió i esforç i concreten la seua tasca en tres grans activitats: els intercanvis, els cursos i els assajos.

D’una banda els intercanvis de llavor és l’activitat que fan des de   l’inici, i, sembla que funciona molt bé, segons ens comenta Alberto “es una activitat interessant perquè molts agricultors que estan conservant llavors tenen l’oportunitat de veure la importància del que estan fent, quan veuen que altra gent també ho fa es revaloritza eixe treball, a més tenen la possibilitat d’aconseguir altres materials i trobar varietats que pensàvem que no estaven i es poden recuperar”.

D’altra banda difonen coneixements a través de la seua pàgina web i organitzen cursos de formació sobre conservació de llavors i agricultura ecològica entre altres, “ho estem fent amb professors de secundària per a horts escolars, de vegades per a tècnics o per algun sindicat agrícola”.

Finalment treballen també en assajos. És un treball que estan iniciant, l’any passat començaren provant 15 varietats d’hortícoles. Alberto ens diu “les varietats que tenim en els bancs de conservació o que recuperem en els intecnavis, necesitem catalogar-les per saber de quina llavor es tracta i després cal probar-les en diferents comarques per a veure en quines zones es viable i  poder aconsellar l’agricultor”.

Sobre projectes nous, ens comenten que volen posar en marxa una Xarxa de col.laborados comarcals. La idea és que, vista tota la feina que cal fer per recuperar llavors i coneixement, s’organitzen per comarques les persones interessades amb un coordinador que aglutinarà la informació. En paraules d’Alberto “es tracta que hi haja una persona relacionada amb l’associació a la qui gent puga cridar per avisar per exemple que té una varietat, que coneix algun agricultor, que ha fet alguna entrevista… es busca un contacte més personal”.

L’associació, com hem vist, treballa dur a la nostra comunitat però també aporta allò que té al seu abast i es coordina a nivell estatal a través de la Red de Semillas. La Red de Semillas es una organització descentralitzada de caràcter tècnic, social i polític, que treballa des de fa 10 anys per facilitar i promoure l’us, producció, manteniment i conservació de la biodiversitat agrícola, tant al camp com a la taula.

Si voleu col·laborar amb aquesta iniciativa, desde l’associació ens conviden a fer-ho de diferents maneres, per exemple integrant-nos en la xarxa de multiplicadors de llavors, “Si algu té un tros de terra es pot posar a caracteritzadors les varietats o com a multiplicador de llavor” diu Marta. Una altra manera seria treballar per recuperar els coneixements que hi ha al voltant de la llavor,  fent entrevistes o facilitant el contacte amb agrcultors que encara conseven varietats locals.

Associació: Llavors d’ací
Àmbit: Cultural- Autonomic amb coordinació estatal
Que fan: promoció i conservació de la biodiversitat agrària del País Valencià
Contacte: llavorsd arroba llavorsdaci.org
Adreces d’interés:
www.llavorsdaci.org
www.redsemillas.info

 

Si esteu interessats/des a donar a conèixer la vostra associació podeu contactar amb nosaltres a través del mail: participacio arroba infoturia.com

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà