El ple aprova les modificacions d’altres ordenances
L’Ajuntament de l’Eliana ha celebrat aquest dijous la sessió plenària ordinària. Una cita que ha servit, entre altres assumptes, per a tractar les modificacions de diverses ordenances. En aquest sentit, la nova taxa de recollida de residus suposarà per als habitatges un increment en els rebuts de 9 cèntims per dia de mitjana.
Això vol dir que, per exemple, les llars del nucli urbà veuran com el seu rebut augmenta a penes 1,66 euros al mes; mentre que en els barris aquelles persones que compten amb parcel·les de 600 metres quadrats hauran d’abonar 4 euros més al mes.
“Es tracta d’una mesura d’obligat compliment per part de tots els ajuntaments. La normativa europea, espanyola i autonòmica ens obliga a això. A més, cal destacar que el consistori té aquesta taxa congelada des de fa 19 anys”, ha explicat el regidor d’Hisenda, Enrique Martínez.
Així mateix, hem fet una redistribució de la taxa perquè siguen els sector productius (el qui més residus generen) els qui assumeixin la major part de l’increment en favor del sector residencial.
El nou servei s’incrementa en prop de 500.000 euros a l’any, dels quals 240.000 euros (el 80%) corresponen a la inversió en la maquinària, és a dir, per a l’adquisició de nous camions compromesos amb el medi ambient.
Els altres 200.000 euros van íntegres a l’impost d’abocaments que cobra la Generalitat i que és resultat de no separar en origen. Si som capaços de reduir l’aportafció de residus al contenidor gris, depositant selectivament la resta de fraccions en els seus corresponents contenidors podrem disminuir esta quantitat.
Els 110.000 euros restants van destinats a la recollida d’una nova fracció, la orgànica, que serà obligatòria recollir separadament a partir de 2025.
Amb aquest increment podem cobrir les despeses d’un sistema millorat. Hem implantat el cinquè contenidor en el nucli urbà per a la correcta recollida selectiva de matèria orgànica i a més hem implantat el porta a porta en urbanitzacions per a matèria orgànica, paper i cartó. També hem millorat amb un nou servei perquè l’hostaleria i el comerç disposen d’un nou sistema porta a porta de paper i cartó.
La sessió plenària també ha aprovat una modificació de la tarifa de l’aigua. En les llars amb un calibre mitjà, la pujada mensual serà de 2,53 euros per família (8 cèntims al dia). A la Comunitat Valenciana hi ha 297 municipis afectats pels nitrats; a l’Eliana comptem amb una planta desnitrificadora que ens permet obrir l’aixeta i poder beure aigua i cuinar amb ella.”L’augment mensual és insignificant si el comparem amb els diners que hauríem de desemborsar a comprar aigua per a consum humà i per a cuinar”, ha afegit Martínez.
El regidor de l’àrea econòmica ha ficat en valor la importància de “ser conscients del valor de l’aigua, un recurs limitat i què és de vital importància per a les nostres vides. En la Comunitat Valenciana prop de la meitat dels municipis (el 46,2%) estan afectats pels nitrats i no disposen d’aigua potable a les seues aixetes. S’imagineu no poder utilitzar l’aigua de l’aixeta per a poder cuinar o beure aigua?”.
Totes dues modificacions han incorporat la mirada social. Totes les unitats de convivència que els seus ingressos no superen el Salari Mínim Interprofessional (SMI) comptaran amb bonificacions en la taxa, des del 50% arribant fins i tot al 100%.
La cita ordinària de setembre va servir també per a aprovar les modificacions de l’Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost sobre Béns immobles (IBI); s’ha aprovat un tipus de gravamen diferencial de l’1%; al 10% dels immobles no residencials amb major valor cadastral.
La sessió també va servir per a modificar l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres. Es passarà d’un tipus de gravamen del 2,95% al 3,5%, estant per davall del 4% límit màxim permès per llei. Un impost que només afecta a les persones que realitzen construccions, instal·lacions i obres en les seues propietats i en major mesura als grans constructors i promotors. A més, el tipus ja s’està aplicant en municipis veïns com Bétera i Benissanó i en uns altres com Godella o Rocafort el tenen establit en el màxim legal de 4%.
L’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre l’increment del valor afegit de terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua municipal) passarà del 14,43% al 20%. Una xifra que continua estant molt lluny del màxim permès per llei del 30%. “Aquest impost afecta només a aquells que fan transmissions de béns immobles; que no pagarem res si en la transmissió no s’ha produït un increment del valor i finalment recordar, que existeix una bonificació del 95% en el cas d’adquirir la vivenda familiar per herència”, ha assenyalat el regidor d’Hisenda.
A més, s’ha aprovat suprimir la taxa de documents relatius a les certificacions d’empadronament i de convivència. Amb aquesta modificació els veïns de l’Eliana deixaran de pagar per obtindre presencialment un certificat d’estes característiques.