BANNER LLIRIA

Mazzolari aposta en Brussel·les per ‘humanitzar’ la xarxa de carreteres de la Diputació

reme diputacion bruselas

Introduint criteris sostenibles

La vicepresidenta segona de la Diputació de València, i diputada de Carreteres, ha advocat en el Comité de les Regions de la Unió Europea per “fer un pas més en la gestió de les infraestructures, posant l’accent en les necessitats de les persones, i introduint components relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per a aconseguir una xarxa de carreteres sostenible que siga una garantia per a la societat actual i les que vinguen en el futur”.

La intervenció de Mazzolari, enginyera de professió i primera dona a dirigir àrea de Carreteres de la institució provincial, s’emmarca en una trobada de la CEPLI, una confederació dependent del Comité de les Regions de la Unió Europea que agrupa nou associacions nacionals i representa a 1.167 municipis i governs locals intermedis d’Europa.

La vicepresidenta, va indicar que “objectiu és ‘humanitzar’ les carreteres de la província, seguint l’estratègia marcada pel president Vicent Mompó, la qual posa a les persones en el centre de l’equació de totes i cadascuna de les accions que es duen a terme des de la Diputació”.

“No es tracta -explica- de crear una cosa completament nova, sinó de reorganitzar els elements existents per a millorar les àrees de la vida quotidiana mitjançant projectes d’innovació social” i posa com a exemple “qüestiones tan rellevants com la digitalització dels processos constructius, la millora dels paràmetres mediambientals de les obres i la utilització de nous materials més sostenibles i ecològics”.

Un procés que ja ha començat

Reme Mazzolari explica que “no estem parlant de bones intencions ni de projectes per escometre, sinó realitats palpables en els processos que ja s’estan treballant des de l’àrea de Carreteres”.

Així, la Diputació de València incorpora en la planificació de la seua xarxa viària criteris que promouen una mobilitat més sostenible i eficient energèticament, apostant per la construcció de vies ciclopeatonals i “connectant millor les maneres de transport privat per carretera i el transport públic col·lectiu a través de la millora dels seus punts de connexió”.

Algunes de les líniesd’actuació que s’estanduent a terme en este sentit són els Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS) i les Nature Based Solutions (NBS), les quals ja s’han incorporat en obres recentment executades per la Diputació en carreteres com la CV-670 entre Piles i Oliva o en altres infraestructures com la fase dos de la variant de Bétera i la CV-336 entre Sant Antoni de Benaixeve i Bétera.

També s’estan emprant ferms reciclats, els quals permeten reduir els residus generats i les emissions que genera el seu transport a abocador. Així, s’han dut a terme actuacions de renovació dels ferms de les carreteres en les quals s’harealitzat estabilitzacions de sòls amb ciment (condicionament de la carretera CV-415 entre Montserrat i Turís), ús de pneumàtics fora d’ús (Variant Est de Pedralba) o d’escòries (carretera CV-580), entre altres.

Aixímateix, s’estan aplicant noves mescles asfàltiques per als paviments de les carreteres més sostenibles i eficients, que minimitzen el consum energètic durant la seua fabricació i posada en obra i que augmenten la seua vida útil. Com les actuacions de reforç de ferm executades al llarg de 2023 en diferents carreteres de la Diputació de València que amb un pressupost de més de 5 milions d’euros han prioritzat l’execució de mescles tipus AUTL, de xicotet agrossària (menor consum energètic) i gran durabilitat per l’ús de betuns modificats.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà