Els nous noms triats són carrer Curt, de les Eres, Músic Jesús Martí i plaça de la Cisterna
Els veïns de la Pobla de Vallbona ja han triat amb els seus vots els nous noms dels carrers franquistes del municipi. Per al carrer José Antonio, s’aportaven dues opcions: carrer de les Eres (que apareix en l’arxiu del Regne de València, ja l’any 1500) i carrer del Calvari (denominació emprada de forma tradicional i transmesa oralment al llarg de diverses generacions). La ciutadania va tenir com a opció majoritària (recolzada pel 71% dels vots emesos) la de carrer de les Eres.
En el carrer Ángel del Alcázar, la denominació d’aquesta via fins als anys 40 del passat segle va ser carrer Curt. Per açò, aqueixa va ser una de les opcions; la segona proposta del consistori va ser carrer Isabel de Villena. Els veïns van donar suport de forma clara amb un 63% dels vots a una de les opcions: carrer Curt.
Pel que fa al carrer Jesús Posada Cacho, sorgit durant el franquisme, es van oferir dues propostes: Comtessa Maria de Luna i carrer Músic Jesús Martí. El 66% dels vots es van inclinar per la denominació del músic del municipi, que va impartir classes de clarinet, flauta i saxo en diversos conservatoris.
Finalment, per a la plaça dels Màrtirs es van oferir altres dues propostes. La primera opció era plaça de la Cisterna, ja que existeix un gran dipòsit d’aigua just sota aquesta plaça; la segona alternativa era plaça de Martí el Jove, primer senyor de la Pobla de Vallbona. De nou va haver-hi un vot generalitzat cap a una opció: plaça de la Cisterna va obtenir el 84% dels vots emesos.
En el pròxim ple d’octubre es presentaran els noms que han sigut votats de forma majoritària. Els partits amb representació política en l’Ajuntament votaran, i es canviarà el nom dels carrers que incompleixen la Llei de Memòria Històrica pels quals triats pels poblans.
Com explica l’edil de Patrimoni, Beatriu Palmero, “abans de res ha de quedar clar que aquesta actuació escomesa des de l’equip de govern no és un capritx, sinó una resposta davant una situació d’il·legalitat: 42 anys després del final de la dictadura franquista, a la Pobla de Vallbona existeixen quatre carrers amb un nom que fa referència a la revolta militar, la guerra civil o el règim instaurat per Franco. Tot açò, malgrat existir una llei de Memòria Històrica, que instava a retirar escuts, plaques i altres objectes que feren referència a aqueixos fets. Davant la inacció de governs anteriors, l’actual corporació ha actuat perquè es complisca la legalitat, que és el que li correspon a totes les administracions públiques, inclosos els Ajuntaments”.
Els vots es van emetre a través del portal de Participació Ciutadana que ha habilitat el consistori i de forma presencial en una urna instal·lada en l’Ajuntament. El procediment establit pel consistori ha sigut el de rescatar les denominacions tradicionals d’aquestes vies, aportant els noms existents abans de la instauració de la dictadura franquista. Es feien dues propostes, i se li oferia a la ciutadania la possibilitat de proposar altres noms.