Estan dirigides a Vicent Máñez, llirià mobilitzat al front durant la Guerra d’Àfrica
L’Arxiu Municipal de Llíria amplia el seu fons documental de principis del segle XX gràcies a la donació de l’escriptor i veí de la Vall d’Albaida, Joan Olivares Alfonso, que aporta noves dades per a l’estudi i investigació de la Llíria de l’època.
L’escriptor va adquirí temps enrere esta col·lecció, conformada per 50 cartes, que la família de l’edetà Vicent Máñez Ferrandis li va enviar, mentre estava mobilitzat al front durant la Guerra d’Àfrica (1911-1927).
La formalització d’esta donació s’ha efectuat a Ca la Vila, amb la presència del regidor de Biblioteques i Arxiu, Paco García, personal de l’Arxiu i Olivares, al que l’edil ha agraït la donació que “permet continuar amb la tasca que l’Ajuntament de Llíria està efectuant per recopilar documentació d’una època tan convulsa com van ser les primeres dècades del segle XX, en especial, tot allò relacionat amb la Memòria Històrica”.
Este fons documental dibuixaun fragment de la vida edetana de principis del segle XX i aporta una riquesa de la cultura oral i popular, ja que en elles es repleguen dites, malnoms, topònims, vocabulari, descripcions de situacions quotidianes i nombroses anècdotes pròpies de la Llíria de les primeres dècades de 1920.
Les cartes també permeten conèixer aspectes interessants, des d’un punt de vista cultural i lingüístic, així com el nivell d’analfabetisme de les classes populars durant els anys 20. En algunes cartes, es trobendibuixos que representen animals domèstics i motius florals, que intenten adornar el contingut de les lletres.