La iniciativa generarà una reducció de 111.483 tones de CO2 en 50 anys
El Parc Natural del Túria al seu pas per Riba-roja presenta una imatge ben diferent a anys enrere. El projecte Gènesi Túria ha donat ja els seus primers passos en el procés de restauració i millora ambiental de la zona, a través de l’eliminació de la canya invasora i la col·locació de la malla geotèxtil en diversos trams d’aquest enclavament natural. Aquesta és la primera fase d’un ambiciós projecte, liderat per l’Ajuntament de Riba-roja, que té com a objectiu regenerar la zona amb vegetació autòctona de ribera, i posteriorment, posar en valor aquest medi natural protegit.
El projecte, amb un cost de 5.600.000 euros, preveu la plantació de 80.000 arbres entre arbustos i espècies arbòries, i generarà la reducció de 111.483 tones de CO2 en un període de 50 anys. Per dur a terme aquesta iniciativa, el consistori preveu la col·laboració de les empreses que opten a les licitacions públiques. A través d’un conveni de col·laboració empresarial en activitats d’interès general, les empreses podran col·laborar activament en el projecte, mitjançant aportacions econòmiques, dins de les seues activitats de responsabilitat social corporativa (RSC) i les seues activitats d’incentius socials al mecenatge.
Les brigades de la Diputació de València i la Confederació Hidrogràfica de l’Xúquer estan treballant principalment a la zona de Masia de Traver i els voltants del nucli urbà, col·locant unes lones geotèxtils que dificulten el rebrot de la canya (Arundo donax). Aquestes lones faciliten que l’arrel de la canya mora i possibilitaran la plantació i el creixement d’espècies pròpies del clima mediterrani passats 18 mesos.
Aquesta espècie creix de forma descontrolada a les riberes del Túria i suposa un perill imminent d’incendi de les urbanitzacions properes com Masia de Traver, Els Pous i València la Vella. Quan finalitze l’actuació la CHJ, les brigades de Parc Natural del Túria avançaran amb el desbrossament d’altres trams.
Gènesi Túria respon a el compromís de dinamitzar el territori a través del paisatge, una de les línies mestres que recull el Pla Estratègic participat (2017-2025) elaborat per la Universitat de València. El projecte inclou l’eliminació de prop de 80 hectàrees de canya invasora en ambdós marges del riu des del terme de Vilamarxant fins al de Manises (Els Pous) i la plantació de bosc de ribera, per convertir la zona en un lloc de referència amb un component de dinamització ecoturística i de divulgació d’una gestió mediambiental ordenada del territori.
Aquesta actuació té també una vessant preventiva, de manera que l’eliminació d’aquestes canyes puguen previndre possibles problemes en cas de pluges torrencials. A més, la vegetació de ribera garanteix l’estabilitat de les voreres, regula el microclima del riu i és un hàbitat ideal per a un gran nombre d’espècies animals i vegetals, així com una font d’aliment per a les espècies que alberguen.
El projecte s’estructura en diverses fases en què destaca la construcció de “l’Edifici Génesis”, un centre de formació que servirà per divulgar la biodiversitat del territori i controlar el manteniment de l’espai natural. A més s’inclouen observatoris de fauna, actuacions de dinamització de la fauna i la projecció turística de la “Ruta l’Aigua” per la seua vinculació amb el territori.
L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha definit el projecte “com essencial en la regeneració de parc natural de l’Túria i en la seua posada en valor com un enclavament natural protegit que ha de recuperar les espècies autòctones que van habitar en ell, de manera que servix d’una gran aula de natura a l’aire lliure, per a la seua divulgació a la ciutadania “. Raga ha destacat com a clau la col·laboració publicoprivada, “a través de la implicació de les empreses en projectes de sostenibilitat i reducció l’empremta de carboni com aquest, dins dels seus projectes de responsabilitat social corporativa”.