El projecte ‘Repensando la Agricultura de Nàquera’, creat amb l’objectiu d’aconseguir la revitalització de l’agricultura i la disminució de l’ús de plaguicides en el terme municipal d’aquest poble del Camp de Túria, arriba al seu equador. Es tracta d’un procés participatiu que s’inclou dins de la primera part del conveni signat el passat mes de juny entre l’Ajuntament de Nàquera i la Universitat Politècnica de València (UPV).
I.G.
Durant aquests mesos tècnics de la UPV i agricultors locals han elaborat les línies d’acció necessàries per reduir l’ús de productes fitosanitaris i han consensuat un model de maneig dels recursos . Per a això, la regidoria d’Agricultura naquerense ha organitzat diversos tallers de diagnòstic de la situació actual i d’identificació dels principals problemes dels agricultors i altres activitats de formació que han abastat des del descobriment de l’agro-ecosistema; una visita a una experiència sense plaguicides a Alcàsser; o la reducció de plagues amb una eina més que sostenible: la carbassa.
Segons ha explicat el regidor d’Agricultura, Víctor Navarro, “el projecte continuarà en els pròxims mesos per fer sostenible la producció agrària del municipi i culminarà amb una sessió oberta per presentar el treball d’aquest grup, en el que concretaran a l’Ajuntament les línies d’acció que s’haurà de dur a terme per complir el projecte”.
Aquest procés té com a objectiu unir coneixements, innovacions i pràctiques locals, amb el manteniment dels ecosistemes i la biodiversitat, sense perdre de vista la viabilitat econòmica del sector. D’aquesta manera s’integren la revaloració i revitalització de l’activitat agrícola, l’economia local i la qualitat ambiental.