La intervención se orienta a atender las dificultades que pueden surgir a lo largo del ciclo vital en población joven y adulta
El Servei municipal d’Atenció Psicològica de Riba-roja de Túria ha informat, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de Lluita contra la Depressió aquest dijous, que ha atés 135 casos de depressió durant l’any passat 2021 i que continua oferint atenció personalitzada i gratuïta per a aquesta i altres necessitats de tipus psicològic.
El servei públic que s’ofereix a les persones afectades consisteix a realitzar una valoració de les necessitats de manera individualitzada, amb una atenció orientada a dotar i promoure els recursos tant individuals com familiars per a eixir d’aqueix estat difícil. La duració i freqüència del tractament és variable en funció de les característiques de cada cas.
La intervenció s’orienta a atendre les dificultats que poden sorgir al llarg del cicle vital tant en població jove, adulta com en persones majors. En concret, solen ser problemes de relació, d’autoestima, d’habilitats socials, violència física i psicològica, duels, ruptura de parella, emancipació dels fills o fins i tot alteracions sexuals.
En aqueix sentit i segons ha explicat la regidor de l’àrea, Lola Verdeguer “es tracten aquells esdeveniments que requereixen un procés d’adaptació i que poden ser viscuts amb tristesa, inquietud, por, ràbia, aïllament, incertesa i que generen a vegades desequilibri emocional”.
Així mateix, aquest servei realitza seguiment d’aquells casos que, malgrat ser atesos per Salut Mental, requereixen un suport addicional i que s’emmarquen en un quadre clínic determinat, principalment, trastorns de l’estat d’ànim, depressió, ansietat, trastorn bipolar, obsessivocompulsius, estrés post- traumàtic, fòbies o adaptació a malalties com la síndrome de fatiga crònica i la fibromiàlgia.
”En un dia com hui es pretén visibilitzar, sensibilitzar, orientar i previndre a la població sobre aquesta malaltia, sobretot en un moment en el qual la pandèmia de la COVID-19 està posant de manifest la creixent necessitat de suport en matèria de salut mental”, ha destacat Rosa Segarra, la responsable del Servei d’Atenció Psicològica de Riba-roja.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la depressió és un trastorn emocional comú que afecta més de 300 milions de persones en el món, un 5% dels adults i un 5,7% dels adults de més de 60 anys, i és considerada com la primera causa mundial de discapacitat.
La depressió incideix notablement en les taxes de mortalitat i morbiditat. Impacta a persones de totes les edats i de manera molt significativa a adolescents i persones de la tercera edat.
La depressió és diferent de les variacions habituals de l’estat d’ànim i de les respostes emocionals breus als problemes de la vida quotidiana. Pot convertir-se en un problema de salut seriós, especialment quan és de llarga duració i intensitat moderada a greu, i pot causar gran sofriment i alterar les activitats laborals, escolars i familiars. En el pitjor dels casos pot fins i tot portar al suïcidi, sent la segona causa de mort en el grup d’edat de 15 a 29 anys.
Respecte a la simptomatologia, la depressió es caracteritza per presentar un descens marcat en l’estat d’ànim, pèrdua d’interés i de la capacitat de gaudir, i reducció de l’energia que produeix una disminució de l’activitat, tot això durant un mínim de dues setmanes.
Moltes persones amb depressió també pateixen símptomes d’ansietat, alteracions del somni i de l’apetit, sentiments de culpa i baixa autoestima, dificultats de concentració i fins i tot símptomes sense explicació mèdica. Depenent del número i de la intensitat dels símptomes, els episodis depressius poden classificar-se com a lleus, moderats o greus.
Per a previndre la depressió, l’OMS recomana programes que apunten a la seua reducció. Entre les estratègies comunitàries eficaces per a aconseguir-ho, s’esmenten els programes que promouen un model de pensament positiu, mantindre un estil de vida saludable i contacte social.