Els treballs han sigut realitzats per un equip del programa EMCORP durant els últims sis mesos
Els treballs de control del cactus invasor Cylindropuntia pallida al terme de Llíria, duts a terme per personal del programa especial d’ocupació EMCORP, han finalitzat després de sis mesos d’actuacions. En este temps s’han retirat més de 8.000 kg de l’espècie, especialment al Tossal de Sant Miquel, on s’ha actuat sobre unes 10 hectàrees, dins de la programació anual del Pla de Control de la Cylindropuntia pallida 2021-2024.
L’equip, compost per un capatàs forestal i 2 peons va rebre formació específica per a executar els treballs amb eficàcia i seguretat, donat el complex d’estos. Esta brigada va realitzar estes actuacions en zones catalogades en el Pla com de dificultat mitjana-alta, començant per les més senzilles i augmentant progressivament la dificultat a mesura que augmentava la seua experiència. El control en les zones amb major dificultat continuarà deixant-se en mans d’empreses especialitzades, amb les quals ja s’ultima una nova campanya.
Com a part de l’estratègia integral de control de l’espècie, l’equip ha desenvolupat altres treballs fora de la programació anual del Pla. En estos, destaca l’acotament i senyalització de zones perilloses, així com el control d’una gran població aïllada en una urbanització de l’entorn de Sant Vicent. En ella s’han retirat més de 1.000 kg, per a posteriorment delimitar i senyalitzar els nuclis centrals, que seran eliminats per les Brigades Natura 2000 de la Conselleria.
En este sentit, la regidora de Medi Ambient, Consuelo Morató, ha destacat que esta població, “que havia passat inadvertida durant més de 10 anys, ha sigut descoberta gràcies a la col•laboració ciutadana”. Per això, ha volgut agrair a la ciutadania “la seua implicació, tant en la detecció de nuclis aïllats com en les jornades de voluntariat que organitza l’Àrea per al control dels rebrots”.
Al mateix temps, Morató ha agraït a l’equip de l’EMCORP “el seu gran esforç i dedicació en esta campanya, gràcies a la qual cosa s’han complit els objectius anuals del programa amb total eficàcia i seguretat”.
Finalment, cal recordar que les persones que desitgen participar en les jornades de voluntariat ambiental, en les quals desenvolupen diverses activitats de conservació dels entorns naturals de la localitat, només ha d’enviar un correu a mediambient@lliria.es.