1r de Maig de 2022: Dia Internacional de les persones treballadores

isabel montaner

Isabel Montaner, portaveu Comarques d’Interior-Nord Iniciativa-Compromís

Després de dos anys sense manifestacions per motiu de la pandèmia, aquest any els sindicats de classe criden a la mobilització de les persones treballadores sota el lema “Augmentar salaris, contindre preus i acabar amb la desigualtat”.

cartel 1 de mayo

L’ocupació com a objectiu principal

Amb aquest punt han explicat els sindicats quines son les linies fonamentals de les seues reivindicacions per a aquest 2022, en un moment en el que gràcies al diàleg social i des de la necessitat de anar eliminant els elements més lesius de la reforma laboral de 2012 que des de principi d’aquest any hem vist que no solament era possible, sinó que ha suposat que la desocupació haja disminuït en un 20%, la millor dada des del 2008 al País Valencià en el primer trimestre de l’any, superant amb escreix la situació previa a la pandèmia.

Així doncs podem destacar que el camí iniciat és un bon camí i que les polítiques del Botànic fan inclús que el País Valencià trenque amb la situació de tot l’estat on ha crescut l’atur un 2,28% ací s’ha reduït en un 10%

Qüestions que ens posen en aquest any, com ja hem vist, en una situaicó de millor qualitat de l’ocupació i que ens han de fer avançar en aquest sentit per a aconseguir millores necessàries per a pal·liar les desigualtats en aquest aspecte, doncs a més, aprofitaré que aquest 1 de maig coincideix amb el dia de la mare per a explicar les dades que afecten a més de la meitat de la població.

Doncs segons dades del sindicat CCOO, en l’estat Espanyol, “a pesar de que la taxa d’activitat de les dones és un 10% inferior a la dels homes, sofreixen més atur , major temporalitat i treballs més precaris”.

Aquesta qüestió, explicada des del que suposa la realitat de la bretxa laboral que existeix, en que encara hem de reivindicar mesures urgents de corresponsabilitat des de la perspectiva de gènere, posant en valor el que suposa la renuncia de les dones (també de les mares) condicionades per la societat a desenvolupar els treballs reproductius i les tasques, que no podem oblidar el que s’ha posat de relleu amb la pandèmia, i és que son treballs essencials per a la vida de totes les persones i que per tant Institucions, empreses i famílies han d’incorporar ja totes les mesures necessàries per a que aquesta flagrant desigualtat desaparesca.

Contindre els preus

“L’acceleració de la inflació lligada a l’augment del cost de l’energia i dels productes d’alimentació i la moderació de l’increment dels salaris pactats, evidencia que la negociació col·lectiva no ha contribuït a l’augment de la inflació, que correspon a l’increment de preus empresarials per recompondre els seus marges de beneficis”afirma en un comunicat el sindicat CCOOPV.

Amb aquesta situació en la que pateixen les llars amb les rendes menors, és urgent exigir aquest 1r de maig mesures centrades a compensar els sectors vulnerables de la població; actuar sobre les causes de l’augment dels preus energètics i aconseguir un repartiment equilibrat de l’ajuts en totes les rendes, incloent-hi els beneficis empresarials I les rendes del lloguer immobiliari.

Apostant clarament per polítiques públiques que tinguen en compte la situació climàtica i no solament es centren en la contenció de preus, també en l’aposta de les energíes renovables com a motor del nostre país.

A més en aquest aspecte i des de la perspectiva global hem de tindre clar que “En l’estat Espanyol hi ha 5,27 milions de dones en risc de pobresa que de cap manera poden quedar enrere en aquesta crisi” i que “la pobresa te rostre de dona” (dades facilitades per ccoo).

Per tant totes aquestes polítiques públiques exigides, han d’estar realitzades des de la perspectiva de gènere, doncs serà la única manera de canviar la realitat de tota la població, especialment de la més vulnerable.

Augmentar els salaris

Tenint en compte la realitat de l’apartat anterior és imprescindible, que per a fer front a aquesta situació es garanteisca el poder adquisitiu de les llars, especialment d’aquelles amb menys recursos.

Per això al carrer reivindicarem la importància de l’augment del SMI I de les pensions condicionades a l’increment del cost de la vida, doncs la realitat actual és que els elements bàsics de la cistella de la compra, l’electricitat i els carburants han sofert els últims mesos un fort augment, fent que les condicions de la vida de la població empitjoren considerablement.

A aquesta situació ens hem de fixar també en que quan parlem de salaris, des de la perspectiva de gènere hem de tindre clar que “el salari mitjà de les dones tindria que augmentar en 5.252€ per a igualar-se amb el dels homes i les treballadores no poden soportar una devaluació salarial que enxamplaria la bretxa”.

Amb açò, altra vegada es demostra que suposa una mena de sort que coincidisca el dia de les mares amb el Dia de les persones treballadores, i no podem perdre la oportunitat de deixar reflexat que el millor que farem aquest diumenge és celebrar amb el doble de força per a que les persones treballadores no tornen a patir els efectes més extrems i devastadors d’aquesta crisi, sempre des de la perspectiva global i la reivindicació de classe, feminista i combativa, perquè ens sobren els motius i mai sobraran veus que sumen a la defensa de drets de tota la societat:

ENS VEIEM ALS CARRERS AQUEST DIUMENGE!

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà