La UV recolza la declaració de la Línia La Immediata com BIC

Discorre al llarg de 26 quilòmetres entre El Puig i els Carasols de Riba-roja

La Universitat de València ha recolzat la declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC) de la Línia de Defensa Immediata, el sistema de fortificació construït durant la Guerra Civil per les tropes republicanes i últim anell defensiu consistent de la ciutat que discorre al llarg de 26 quilòmetres entre el municipi del Puig i els Carasols de Riba-roja.

El seu objectiu era retardar les conquista i ocupació d’una de les ciutats més importants de la rereguarda republicana, segons fonts de la institució acadèmica, que indiquen que l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la UV, que depén del Vicerectorat de Cultura i Societat, ha emés un informe favorable en la seua declaració com BIC que ha sigut aprovat pel Consell de Govern de la Universitat.

Així, la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria ha començat el procediment de declaració com BIC de la Línia de Defensa Immediata a València, també coneguda com La Immediata o Puig-Els Cara-sols, i la incoació d’aquest procediment implica l’aplicació immediata del règim de protecció previst per als béns ja declarats.

El document de la sol·licitud d’incoació ha incorporat l’informe de la UV, on s’indica que la Línia ha de tindre una especial rellevància històrica i social per a tractar-se d’un patrimoni cultural “amb un indubtable valor històric-patrimonial, social, educatiu, cultural i econòmic (turístic)”.

En conseqüència, segons la institució acadèmica, ha de dotar-se d’un rang de protecció superior a l’actual, garantint la seua efectiva salvaguarda i posada en valor.

“D’acord amb la seua rellevància històrica i social, la Línia de Defensa ha de tindre en el seu conjunt un grau de protecció ampli i efectiu que garantisca la seua salvaguarda i perdurabilitat enfront de les possibles pressions urbanístiques o enfront de l’abandó i desinterés. Ha d’assegurar-se que no es puga procedir al seu desplaçament, remoció o alteració”, s’afirma en el document.

Afig que la pròpia inacció de l’administració “és, conscient o inconscientment, un posicionament que comporta en la pràctica la seua desprotecció o la seua degradació contínua fins a la seua desaparició”.

L’informe universitari és favorable en la declaració com a Bé d’Interés Cultural, regulat per la Llei 4/1998 del Patrimoni Cultural Valencià, en la modalitat de Conjunt Històric.

A més, la Universitat considera que la Línia de Defensa Immediata pot ser valorada com a Parc Cultural, d’acord amb la mateixa llei 4/1998, i que ha de ser considerada “Itinerari de memòria”, segons Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana.

La línia discorre al llarg de 26 quilòmetres entre el municipi de El Puig i els Carasols de Riba-roja. Part de la costa, de la localitat del Puig de Santa Maria, per a endinsar-se cap a Rafelbunyol i Montcada, aprofita diversos barrancs de Bétera i continua fins al quilòmetre 11 de la carretera de Llíria, nucli fonamental d’aquesta defensa; s’interna en la *Vallesa fins al riu Túria i discorre pel seu marge dret fins a Vilamarxant.

El document explica que s’estructura en tres sectors i utilitza com a organització de defensa els Centres de Resistència i els Punts de Suport, un model inspirat en la Gran Guerra.

Els Centres de Resistència ocupen situacions estratègiques –per exemple, en emplaçaments on es domine el territori o en vies de comunicació per on puga penetrar l’enemic-, s’adapten a l’orografia aprofitant el territori, tenen autonomia –un batalló amb el seu propi comandament independent– i es comuniquen a vistes amb altres Centres de Resistència.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà