“El Parc Natural del Túria és una oportunitat”

FOTOS: PAU TINEO

El Castell de Riba-roja acull la jornada d’InfoTúria i À Punt

Es castell de Riba-roja de Túria ha sigut l’escenari de la jornada Cadena de Valor: ‘Parc Natural del Túria, ruta la *sostenibilitat’ organitzada pel periòdic InfoTúria i la televisió pública valenciana À Punt amb la col·laboració de la Mancomunitat Camp de Túria i els ajuntaments de Riba-roja i Vilamarxant.

En el debat, desenvolupat este matí els representants de la Generalitat Valenciana, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Mancomunitat, del parc natural y dels municipis, junt als responsables de organitzacions como Limne i de la Coordinadora en Defensa de los Bosques del Turia han abordat l’estat d’aquest pulmó verd i les accions a dur a terme per al seu manteniment, la prevenció d’incendis i els usos.

En la taula redona, moderada pel periodista Pedro Sánchez, han intervingut l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga; l’alcalde de Vilamarxant, Xavier Jorge; la presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria i alcaldessa de Marines, Lola Celda; Julio Gómez, director general de Medi Natural de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ; Sara Jiménez, cap de Serveis de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer; Antonio Ballester, director del Parc Natural del Túria; Sales Tomás de la Fundació Limne; i Ángel Morales, president de la Coordinadora en Defensa de los Bosques del Turia.

Julio-Gomez
Julio Gómez, director general de Medi Natural.

“Des de Medi Ambient s’ha fet un treball ingent sobretot en equilibri per determinar un àmbit conservacionista però també en els usos públics que ha de tindre un parc natura. Un bon exemple d’aquesta qüestió són els treballs de l’eliminació de la canya invasora on invertirem en l’àmbit fluvial del Túria 3,5 milions d’euros. Generacions joves ara poden veure que tenen un riu que és una joia que ens fa de conector amb la ciutat de València, però sense oblidar als pobles que són molt importants. El Parc Natural del Túria no és un obstacle, és una oportunitat. Una oportunitat de conviure, de fer les coses bé desde un punt de vista sostenible. I en aixó estem”.

Robert-Raga-Riba-roja de Túria
Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria.

“El més important és el manteniment del parc natural que té un milió d’usuaris a l’any. És el parc natural amb més usuaris de tota Espanya perquè estem en l’àrea metropolitana. Per tant, el nostre Túria, aqueix que volem tant cal cuidar-ho molt, el parc fluvial i el parc natural és essencial. Per tant és fonamental el manteniment del parc, l’ampliació de les brigades per a tindre un bon servei, la col·laboració públic privada perquè siga possible i desenvolupar el PORN que hem aprovat fa poc i tenim els fons europeus Next Generation per a treballar per a previndre incendis.Estem en la ruta adequada però necessitem més relació públic privada i també de les administracions estatal, autonòmica i local”.

Lola-Celda
Lola Celda, presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria.

“Crec que no som conscients del potencial que tenim a la comarca amb dos parcs naturals com el del Túria i el de la Calderona a menys de 30 minuts de València. Diem que som el pulmó de València però se’ns oblida quan arriba l’estiu i a tots ens tremola el cos quan veiem els incendis. Hi ha molta faena per fer, soc conscient que s’ha fet molta faena, però encara queda moltíssim per fer. Als parcs naturals de la nostra comarca viuen persones i cal donar-los seguretat. Els municipis més xicotets tenen pocs recursos, per la qual cosa els alcaldes reclamem més inversions”.

Xavier-Jorge-Vilamarxant
Xavier Jorge, alcalde de Vilamarxant.

“Vilamarxant és el cor del Túria. El 40% del parc natural pertany al terme municipal de Vilamarxant i d’aqueix percentatge el 70% és propietat municipal i la meitat del municipi és sòl no urbanitzable protegit. Per a mí el que necessita el parc natural del Túria en aquests moments es definir ja clarament el pla d’ús públic que faça que puguem gaudir del riu. Aquest estiu prenem la mesura de prohibir l’accés dels vehicles a la zona del riu perquè s’use d’una forma raonable. I es necessita més manteniment d’infraestructures i neteja de canyes”.

Antonio-Ballester
Antonio Ballester, president del Parc Natural del Túria.

“Tasques pendents hi ha moltes. Continuar llevant canya i recuperant bosc de Ribera, i recuperar els 19 ponts i la ruta des de València fins a Vilamarxant en la qual al cap de l’any hem comptabilitzat 1.200.000 persones. El repte més important que tenim per als pròxims anys és que el riu arribe a la mar. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer té un projecte que es presentarà al mes de març per a des de l’Assut del Repartiment arribar a la mar a través d’un canal artificial que es fa en el llit del que és el Pla Sud”.

Sara Jiménez, cap de Serveis de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

“La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha elaborat un full de ruta per als pròxims sis anys amb la col·laboració de les diferents administracions i comptant amb les organitzacions ciutadanes que han sigut precursores. L’objetiu es reduir o solucionar els problemes que afecten l’estat actual del Túria com la contaminació difusa, la degradació del bosc de Ribera, les barreres transversals com les xicotetes preses i les extraccions d’aigua amb la modernització de regadius, l’eliminació de la canya invasora i substituir-la pel bosc autòcton i el control de fertilitzants i pesticides”.

Sales-Tomas Limne
Sales Tomás, directora gerente de la Fundació Limne.

“És important implicar la ciutadania en la conservació i millora dels nostres rius perquè es destinen molts recursos per part de l’administració en projectes de recuperació, però després no es mantenen. La nostra fundació realitza educació ambiental a través de tallers amb escoles, voluntariat ambiental amb *Mans al *riu, formació bàsica i custòdia fluvial que permet a la ciutadania participar en la gestió del territori, fomentant la corresponsabilitat en la conservació. Enguany hem mobilitzat a més de 10.000 voluntaris en tot el nostre territori”.

Ángel Morales
Ángel Morales, presidente de la Coordinadora en Defensa de los Bosques del Túria.

“Els perills que aguaiten al parc natural són els residus, l’abandó dels camps de cultiu, els incendis, vandalisme que afecten les passarel·les, a les baranes, les línies elèctriques i ens plantaran amb una línia d’alta tensió de Terol a l’Eliana que afectarà el parc i la contaminació lumínica. Des de la Coordinadora fem plantacions, recollida de fems, jornades de conscienciació per a pacificar el trànsit de bicicletes, i difondre el problema de la contaminació lumínica que afecta espècies com l’anguila”.

Veure galeria d’imatges de la jornada

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà