El dolç de farina d’ametla i mel es pot trobar en tots els forns tradicionals
L’Ajuntament de Riba-roja a través de l’àrea de Turisme i Patrimoni en col·laboració amb els forns tradicionals de la localitat i l’Associació de Comerciants i Professionals de Riba-roja de Túria han posat en marxa una campanya especial perquè el ‘Beso Visigodo’ prenga protagonisme en Sant Valentí.
El ‘Beso Visigodo’ és una coca feta de farina d’ametla, ou, mel, fruita fresca i gebrada que ha sigut rescatada de la cultura visigoda pels forns tradicionals.
L’objectiu és continuar promocionant el ‘Beso Visigodo’ i que els enamorats de Riba-roja puguen acudir als forns tradicionals per a regalar un detall original a les seues parelles, convertir el ‘Beso Visigodo’ en una espècie de Sant Dionís riba-roger.
Sota el lema “Aquest Sant Valentí regala besos, però que siguen visigots”, la campanya estarà en marxa fins el 14 de febrer a través de les xarxes socials del municipi i des de Radi Riba-roja. La 105.2 FM emetrà un programa especial amb el xef Joan Clement, qui al costat dels forns tradicionals va treballar per a elaborar aquest dolç típic de Riba-roja i que a poc a poc s’està convertint en un referent gastronòmic de la localitat. .
El ‘Beso Visigodo’ va ser presentat en Fitur 2023 juntament amb el menú visigot, també va tindre un paper destacat en l’última edició de la Mostra de Turisme i en la Festa del Dux.
Per mitjà d’aquest projecte Riba-roja s’ha posicionat com a referent de la cuina històrica, els productes de proximitat i l’alimentació sostenible, buscant recuperar i divulgar la gastronomia del territori com a recurs turístic.
“Amb aquesta iniciativa el que pretenem és continuar promocionant el ‘Beso Visigodo’, el producte gastronòmic creat a través del programa Gastroriba que fabriquen els nostres forns tradicionals. Volem que el Beso Visigodo es convertisca en el regal d’amor a la nostra parella en el dia dels enamorats, un regal especial que tenim a Riba-roja de Túria.”- apunta la regidora de Turisme i Patrimoni, Esther Gómez.
Llegenda visigoda que dona origen al dolç
Segons la llegenda, quan el Dux Tebdemir va conéixer a Teodora, no va dubtar a demanar immediatament la seua mà. Aquest matrimoni va simbolitzar la unió entre dues cultures que convivien en harmonia per aquell temps en la península. Ell era un noble del món got i ella una noble hispà-romana. El dia de les noces, Tebdemir va fer cridar als seus cuiners i els va demanar cuinar una cosa especial per la seua estimada i als seus convidats.
Per a això el cuiner va utilitzar allò que més representava a la núvia- la deliciosa ametla- que en forma de farina va ser mesclada amb ous, blat i endolcida amb fruita fresca i gebrada.
En aquesta època, la fruita gebrada era un element molt preuat. Perquè molt pocs disposaven de temps i recursos perquè, en plena maduració de la fruita, poder enmelarla i assecar-la per a consumir en èpoques esdevenidores. Així és com Tebdemir va ordenar als seus cuiners que amagaren la fruita dins la massa per a sorprendre els seus comensals. I que, en provar el dolç, tots saberen com saben els dolços besos de Teodora.
articulo El ‘Beso Visigodo’ protagoniza San Valentín en Ribarroja
“noble del mundo vaso,” que significa? “MUNDO VASO”