El consistori de la Serranía busca finançament per a posar en marxa un projecte pilot a través d’una bassa de decantació
Des de l’inici de l’actual legislatura, l’any 2019, l’equip de govern de l’Ajuntament de Tuéjar treballa en diferents fronts i a diferents nivells per a trobar una solució a un dels problemes mediambientals que pateix part de l’Alt Túria: la gestió dels purins o residus derivats de l’activitat ramadera.
En aquest marc, i després de múltiples reunions amb institucions autonòmiques, en el matí d’aquest dimecres s’ha dut a terme una nova taula de treball entre el consistori tuejano, representat pel seu tinent alcalde Carlos Tarazón, i els directors generals de Qualitat Ambiental i Transició Ecològica, Joan Piquer i Enric Juan.
Des de la delegació tuejana, acompanyada per membres de l’empresa Espazyme, S.L., han tornat a presentar el projecte per a convertir a Toixa en municipi pilot per a la prova d’una instal·lació d’una bassa de decantació que permeta reduir l’impacte de la càrrega química dels residus mitjançant bacteris especialitzats.
Es tractaria, tal com explica l’edil tuejano, Carlos Tarazón, de reduir l’impacte de la càrrega química dels purins perquè després l’efluent puga servir per al reg en parcel·les en secà.
Espazyme, dedicada entre altres treballs a la gestió de residus amb alt nivell orgànic i químic, ha treballat ja en projectes similars a nivell nacional i internacional, amb proves similars des del punt de vista biològic a Múrcia i fins i tot per a la Universitat de York.
Com diem, després de diverses reunions, aquesta fórmula sembla la més idònia per a donar una solució efectiva al problema, encara que des de la Generalitat han denegat “ara com ara” el finançament de la iniciativa.
Una garrotada que, no obstant això, tal com subratlla l’edil tuejano, no suposarà la fi d’aquesta aspiració del municipi.
“El sector ramader és molt important per a Tuéjar”, explica Tarazón, “clau per al nostre desenvolupament socioeconòmic i farem tot el que siga a la nostra mà per a ajudar-los”.
“La problemàtica dels purins, que no és exclusiva ni molt menys del nostre municipi, cal afrontar-la sense demora i per això continuarem treballant a trobar una solució, econòmicament viable per al sector ramader i mediambientalment satisfactòria per al veïnat”.
Així les coses, l’Ajuntament de Tuéjar continuarà treballant a buscar el finançament que permeta posar en marxa la prova pilot de la bassa o buscar alternatives “reals, efectives i ràpides” per a atallar el problema.