Riba-roja rep la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació

ministra Diana Morant Riba-roja

La ministra Diana Morant anuncia les deu ciutats que han destacat per polítiques innovadores

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant ha anunciat a Riba-roja les deu ciutats reconegudes com a ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’ de 2022, entre les quals figura el municipi del Camp de Túria.

L’alcalde de Riba-roja, Robert*Raga, acompanyat de la Corporació municipal ha rebut a la ministra a les portes del consistori. Després de signar en el Llibre d’Honor, l’alcalde li ha obsequiat amb l’escut de la ciutat i amb una peça artesanal. Posteriorment s’han desplaçat al Castell Municipal, on Morant ha anunciat el nom de les deu ciutats distingides; Algemesí, Castelldefels, Irun, Lugo, Puerto Real, Riba-roja, Rubí, Sagunt, L’Hospitalet de Llobregat i Vitòria Gasteiz.

Aquestes distincions reconeixen a les ciutats que aposten decididament per la innovació en les polítiques públiques i que potencien en el seu territori estructures, institucions i empreses locals amb un fort component científic, tecnològic i innovador. Aquesta distinció també premia el rellevant paper de les entitats locals en la promoció dels seus territoris com a element crucial que determina el desenvolupament econòmic i social.

Amb les noves incorporacions, 93 ciutats de diferents proporcions passen a formar part de la ‘Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació’.

L’Ajuntament de Riba-roja va optar a la convocatòria dins de la categoria de ciutats d’entre 20.001 i 100.000 habitants. Per a la candidatura, l’Ajuntament va presentar una sèrie de projectes i actuacions que giren entorn a diversos eixos; la sostenibilitat, la mobilitat, la transparència, la participació, l’emprenedoria i la formació i la innovació aplicada a la contractació pública. El consistori ha fet un important esforç en matèria d’innovació, amb una inversió total directa per al període 2022-2025 de més de 10,5 milions d’euros.

El Pla d’Actuació Urbana Municipal (PUAM) de Riba-roja de Túria, en el marc de l’Agenda Urbana Espanyola com a eix per a complir els compromisos de l’Agenda 2030, marca el conjunt d’inversions necessàries per a conformar la societat local del futur durant la dècada 2021-2030. Programes com *Riba-roja Habitable, Riba-roja de Túria, intel·ligent i digital, *Riba-roja Participativa o el foment de l’activitat turística de qualitat, l’impuls de la transició ecològica i la transformació digital de les àrees industrials defineixen el model de ciutat que defensa el govern local. Així, altres apostes com el Projecte Guardian o la posada en marxa del la Ordenança de Compensació de Petjada de carboni o la Compra Pública d’Innovació justifiquen la distinció.

L’alcalde de *Riba-roja, Robert *Raga ha mostrat el seu agraïment, i ha assenyalat ‘des de 2015 *Riba-roja ha treballat de manera transversa en diferents àmbits, l’hem oberta a l’a el món i hem entaulat aliances alineades als *ODS de l’Agenda 2030’

La ministra ha destacat la importància de les polítiques locals innovadores i transformadores per a crear un nou model de ciutat, ‘aquesta distinció no és només un reconeixement, és un full de ruta que mira cap al futur, un compromís de *Riba-roja amb els seus veïns, empreses i empresaris’

Aquesta convocatòria ha valorat les iniciatives innovadores de prestació dels serveis públics, govern electrònic, lliure accés a la informació i compra pública d’innovació com a eina tractora del R+D+I, així com aquelles actuacions que alineen a les entitats locals amb els objectius de l’Estratègia Horitzó Europa.

La distinció de “Ciutat de la ciència i la innovació” tindrà una validesa de tres anys i el lliurament es realitzarà en una gala que acollirà Sagunt el 13 d’abril.

Amb aquest reconeixement, Riba-roja passa a formar part de la “Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació” o Xarxa INNPULSO, que és un fòrum de trobada i de definició de polítiques locals innovadores.

Actualment, 83 ciutats de totes les grandàries formen part de la Xarxa Innpulso, un espai on també es comparteixen bones pràctiques en la gestió de polítiques innovadores i iniciatives de comunicació per a traslladar aquests projectes a la ciutadania.

Així mateix, aquesta xarxa és un agent cada vegada més actiu de promoció de polítiques noves, com la compra pública d’innovació, el suport a les pimes i els emprenedors i la definició de criteris d’innovació. També promou i dona suport a la participació en projectes en el context dels programes europeus.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà