El CSIF exigeix al Govern que faça ja una oferta econòmica o estudiaran una vaga indefinida
La jornada d’atur de 24 hores dels funcionaris de Justícia en tota Espanya, convocada per la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) -sindicat majoritari en la Justícia- al costat de STAJ, CCOO i UGT per a exigir una pujada salarial diguen en línia amb les funcions que realitzen diàriament, ha sigut un rotund èxit, amb un seguiment del 90 per cent per part dels 45.000 funcionaris del Ministeri de Justícia. A més, centenars de treballadors/as es van concentrar a Madrid enfront de la seu del ministeri que dirigeix Pilar Llop.
El 95% dels judicis previstos per al dia de hui han quedat suspesos (la majoria en els àmbits civils, el Mercantil i el Social), i només s’ha mantingut la celebració d’aquells relacionats amb drets fonamentals. Desenes de milers de judicis s’han vist afectats i s’han paralitzat més d’un milió d’actuacions judicials, incloent-hi la tramitació de multes, sancions, infraccions, acords, etc, per la qual cosa l’atur també ha tingut un impacte econòmic de diversos milions d’euros.
Els funcionaris exigeixen una millora salarial d’acord amb les funcions que realitzen diàriament , en concret d’entre 350 i 430 euros. Aquesta pujada es duria a terme a través del concepte ‘Complement general del lloc’, una retribució bàsica lligada a les seues funcions, la qual cosa permetria elevar el sou al col·lectiu en tot l’Estat,
independentment de la comunitat autònoma en la qual treballen.
Les mobilitzacions s’enduriran si el Govern no els ofereix una proposta econòmica. De fet, ja hi ha convocats nous aturs de 24 hores els dies 9, 10, 11, 16, 17 i 18 de maig, i fins i tot no es descarta la convocatòria d’un atur indefinit. Lamentem els perjudicis que està provocant aquesta vaga als ciutadans (ja s’han paralitzat més de 5 milions d’expedients administratius i desenes de milers de judicis) però la ministra Pilar Llop és l’única responsable del col·lapse que es provocarà en la Justícia.
Més de 45.000 treballadors
Estan anomenats als aturs de 24 hores els 45.000 treballadors, que constitueixen el 93% de la plantilla: gestors processals i administratius, atenció al ciutadà, registre de documents, redacció i distribució de diligències, actuacions, notificacions, etc. També s’inclouen mèdics forenses i facultatius de toxicologia, tècnics de laboratori, etc.
“Ja hem tingut suficient paciència amb ministra Llop i amb el Govern. Si no mouen fitxa, la Justícia col·lapsarà i ells seran els únics responsables. A més, amb la seua negativa a negociar i atendre les justes demandes dels treballadors i treballadores de la Justícia, el Govern demostra el seu nul interés en el servei públic que reben els ciutadans”, destaca Javier Jordán, responsable de Justícia de CSIF.
En aquest sentit, Jordán ha advertit que “la ministra no pot emparar que hi haja
treballadors de primera i de segona” en matèria de retribucions, i que “si hi ha diners per a millores salarials ha de ser per a tots, especialment per al 93% de la plantilla de Justícia i per les mans de la qual passen el cent per cent de tots els papers que afecten els ciutadans en la seua relació amb aquest servei públic”.