La Diputació reunix a Bétera als alcaldes del Camp de Túria, Morvedre i l’Horta per l’execució del Pla Obert

diputacion betera

Natàlia Enguix coordina la primera de les quatre jornades tècniques

La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, ha coordinat este dilluns a Bétera la primera de les quatre jornades tècniques programades per l’àrea de Cooperació que dirigix per a facilitar als responsables locals l’execució del Pla Obert d’Inversions.

L’Auditori Casa de la Cultura ha acollit una trobada en la qual alcaldes, alcaldesses i personal tècnic dels ajuntaments del Camp de Túria, el Camp de Morvedre i l’Horta Nord han plantejat les seues consultes sobre el major programa inversor de la Diputació, amb 340 milions per als municipis i 10 per a les mancomunitats en els pròxims quatre anys. La vicepresidenta segona i responsable d’Infraestructures i Projectes Tècnics, Reme Mazzolari, també ha assistit a la jornada.

Enguix ha assenyalat que amb estes jornades “volem explicar el funcionament i la tramitació del pla i conéixer tant els dubtes com les inquietuds del personal que ha de portar avant els projectes subvencionats per la Diputació, amb l’objectiu de resoldre totes estes qüestions i quedar a la disposició dels municipis per a ajudar-los en el procés d’execució de les obres”. “No n’hi ha prou en assignar uns diners a cada poble i desentendre’s després dels problemes que puguen tindre per a convertir en millores reals les ajudes”, assenyala la vicepresidenta, qui farà “tot el que estiga a les nostres mans per a millorar uns nivells d’execució que, en el cas de l’últim pla de l’anterior govern provincial, encara té 100 milions d’euros pendents d’executar”.

Visió completa del programa

La responsable provincial ha destacat que acostar la Diputació a les comarques “és un dels principals eixos del govern de Vicent Mompó, i no és una simple declaració d’intencions, sinó un objectiu real en el qual treballem des del primer minut de la legislatura, amb la posada en marxa d’oficines comarcals i amb reunions com esta en la qual ens avancem als problemes que puguen sorgir en cada municipi per a tractar de resoldre’ls”. La idea és “oferir una visió completa d’un programa que busca crear espais humans, sostenibles i igualitaris”.

Natàlia Enguix ha estat acompanyada per personal de l’àrea de Cooperació, que ha ajudat a resoldre les qüestions plantejades pels alcaldes i tècnics municipals de les tres comarques que han obert esta ruta de la vicepresidenta per la geografia provincial. El Camp de Tùria, el Camp de Morvedre i l’Horta Nord han sigut els protagonistes de la jornada tècnica celebrada a Bétera, amb l’alcaldessa Elia Verdevío com a amfitriona.

alcaldes diputación Bétera

Verdevío ha destacat “l’impacte positiu que estes inversions tenen en la vida dels nostres ciutadans”, i entre elles ha posat el focus en “l’aposta per les millores en les xarxes i instal·lacions d’aigua potable, actuacions que incentiva este pla en el qual hem de treballar al costat de la Diputació per a ser eficients i aconseguir que les inversions es traduïsquen en projectes acabats i al servei dels nostres veïns i veïnes”.

Els tècnics de l’àrea provincial de Cooperació, liderats per Pedro Domingo, han resolt els dubtes sobre les variables de la fórmula de repartiment, que manté la influència de la superfície, els costos efectius, la desocupació i l’esforç fiscal i potència la població, els habitatges, les zones verdes i els paratges naturals. L’equip de Cooperació ha aclarit diferents qüestions del procediment i els terminis de presentació dels projectes, entre altres formalismes, i ha confirmat que la institució treballa en un nou pla de nuclis, que ja va avançar la vicepresidenta Enguix i que veurà la llum quan s’actualitze el padró.

Camp de Túria, Camp de Morvedre i Horta Nord

Un total de 52 ajuntaments del Camp de Túria, el Camp de Morvedre i l’Horta Nord han sigut convocats a esta primera jornada tècnica per a acostar el Pla Obert a les comarques. En xifres, els 16 municipis del Camp de Túria es repartiran 25,8 milions d’euros en els pròxims quatre anys, 5,4 milions més que en l’anterior legislatura; el Camp de Morvedre té assignats 14,1 milions, 2,2 més; i l’Horta Nord 36,7 milions, 6,7 més que amb els últims plans de l’anterior executiu. Tots els municipis disposaran de més diners amb el nou programa inversor de la Diputació, mentre que Paterna i Sagunt, com ve succeint en els últims plans, disposaran d’altres línies d’inversió per la seua condició de grans ciutats.

Les jornades tècniques del Pla Obert d’Inversions continuaran el divendres, 1 de març, amb la cita programada a Ontinyent, on estan convocats els ajuntaments de la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Safor. Per a la setmana següent quedaran les jornades de Buñol, amb l’assistència dels municipis de la Plana Utiel-Requena, los Serranos, el Rincón de Ademuz i l’Hoya de Buñol-Chiva; i de Carcaixent, amb la compareixença dels responsables locals de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, l’Horta Sud i el Valle de Ayora-Cofrentes.

Pla Obert d’Inversions

El nou Pla Obert d’Inversions de la Diputació de València comptarà amb tres convocatòries anuals d’acceptació dels projectes, que ja poden presentar els ajuntaments una vegada aprovat el pla en el ple de gener, sis mesos abans del que es va aprovar el Pla d’Inversions 2022-23.

El programa manté l’autonomia d’alcaldes i alcaldesses a l’hora de decidir les actuacions que necessiten els seus municipis, al mateix temps que incentiva les millores en les xarxes d’aigua potable, les iniciatives d’urbanisme amb perspectiva de gènere i, en general, tots els projectes innovadors i arriscats que transformen les comarques valencianes. Els millors projectes, des del punt de vista de les bones pràctiques, seran reconeguts anualment per la Diputació.

Els problemes detectats en els anteriors plans d’inversió “s’han tingut molt en compte a l’hora d’aprovar el nou Pla Obert, un programa quadriennal que no sols recull el major esforç inversor en la història de la Diputació, sinó que oferix als ajuntaments tot tipus de facilitats per a planificar les seues necessitats i presentar-les en qualsevol moment, contribuint al fet que no es precipiten a l’hora de decidir les obres i sobretot a executar-les de la manera més àgil possible una vegada estiguen aprovades”, conclou Enguix.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà