Controlat l’incendi del Parc Natural del Túria després de cremar tres hectàrees

Incendi Masia Riba-roja (III)

L’Ajuntament exigeix el manteniment permanent i inversió al Parc

La Policia Local de Riba-roja de Túria traslladarà les diligències a la Policia Judicial de la Guàrdia Civil perquè investigue les possibles causes de l’incendi originat ahir en la zona de vegetació confrontant amb la Urbanització de Masia de Traver, que ha cremat 3 hectàrees de terreny boscós i està actualment han donat per controlat.

Les flames es van iniciar en la vesprada d’ahir al costat del llit del Túria i des del Centre de Coordinació d’Emergències es va establir, immediatament, la situació 1 del Pla Especial d’Incendis Forestals, per la proximitat als habitatges de la zona residencial. A les 19.27 hores es va activar el primer reg preventiu del sistema SIDEINFO del Guardian, l’acció del qual va ser determinant per a contindre les flames fins a l’arribada dels mitjans aeris.

En total es van activar huit canons i es van utilitzar 218.000 litres d’aigua per a humitejar la zona i evitar danys majors. ‘El sistema ha actuat correctament, contenint l’impacte, com a suport a les operacions terrestres i ha permés a les unitats de bombers treballar diligentment’, ha declarat Ferran Dalmau, CEO de Medi XXI i soci del projecte.

Fins a la zona afectada es va desplaçar l’alcaldessa en funcions, Teresa Pozuelo acompanyada de la regidor de Seguretat Ciutadana, Raquel Pamblanco i del cap de la Policia Local, que van estar acompanyant i informant en tot moment als veïns i veïnes de Masia de Traver. ‘El treball de tots els efectius desplaçats a la zona ha sigut impecable. Vull agrair públicament el desplegament realitzat tant per la policia de la Generalitat Valenciana com a Bombers forestals, Policia Local i Guàrdia Civil, així com l’actuació del personal tècnic, responsable del funcionament del Guardian, que va permetre mitigar l’impacte del foc, com una primera acció’, va destacar Pozuelo, qui va remarcar ‘el sistema de prevenció ha actuat de manera eficaç en la zona i així va ser reconegut públicament per la Policia de la Generalitat i el responsable de comandament de Bombers’.

Com a mesura preventiva es van desallotjar 40 habitatges limítrofs amb la zona afectada, que després de quedar controlat l’incendi van poder tornar a les seues cases, amb la precaució de mantindre tancades les finestres per a evitar la ingesta de fum provocat pel vent de sud-oest en la zona.

En l’extinció de l’incendi van participar sis mitjans aeris, dos helicòpters i quatre avionetes, tres dotacions de bombers del Consorci Provincial de València, dues unitats de bombers forestals, dues autobombes, un coordinador forestal, un agent mediambiental i diferents patrulles de la Guàrdia Civil, Policia Local i Policia de la Generalitat. Durant tota la nit, un lloc fix de Bombers i Policia Local han romàs en la zona per a evitar un possible rebrot del foc. No obstant això, aquesta matinada s’ha originat un nou focus en un emplaçament diferent, pròxim al Camí del Quint entre l’antiga discoteca Don Juliol i la Urbanització Masia de Traver. Segons fonts policials, els indicis apunten a la intencionalitat de l’incendi i la investigació està posant el focus en aquesta hipòtesi.

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha convocat aquest matí una taula tècnica d’Emergències, sota la coordinació de l’alcaldessa en funcions, Teresa Pozuelo, per a activar els protocols necessaris en cas que s’originen nous conats d’incendi durant el cap de setmana. Es prestarà especial vigilància a la zona de Masia de Traver, València La Vella i Els Pous i en el cas que fora necessari, es desplegarien els canons portàtils existents com a mesura preventiva.

Manteniment i inversió

El succés ocorregut aquest dijous alerta de nou sobre manteniment i la inversió al Parc Natural del Túria, aspecte que ve reclamant des de 2016 l’Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural , sota la presidència de l’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga. El 13 d’abril de 2007, el Parc Natural del Túria va ser declarat el segon parc natural de l’àrea metropolitana de València, després de l’Albufera, la gestió de la qual depén de la Generalitat Valenciana i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

“Des de l’Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria venim exigint, des de fa anys, l’eliminació de les canyes i la col·locació de malla geotèxtil. El manteniment d’aquest enclavament natural no pot deixar-se únicament en mans dels Ajuntaments. En aquest últim any, s’ha treballat conjuntament amb la CHJ en la zona nord del llit gràcies a Fons Europeus i a inversió de la Conselleria de Medi Ambient, però es fa necessari un manteniment permanent de la totalitat del llit, especialment en la franja interfície urbana-forestal, en les zones pròximes als habitatges, per a evitar riscos majors”, defensa Robert Raga.

Raga ha recordat, “l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha realitzat de manera permanent neteja de canyes i hem desenvolupat el projecte Gènesi Túria, que possibilitarà la plantació de 80.000 espècies arbòries de ribera una vegada s’elimine la canya, per a evitar que el Túria siga una zona de risc d’incendis forestals. Exigirem prioritat a la zona compresa entre Masia de Traver, València La Vella i Els Pous, amb una població resident important”.

La responsabilitat de prevenció dels incendis forestals és compartida. Segons el Decret 58/2023, pel qual s’aprova el Pla d’Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana, “la responsabilitat de l’execució i el manteniment de l’àrea de defensa o zona de discontinuïtat correspon al propietari”. Així, assenyala una amplària mínima de 25 metres més un vial de 5 metres d’amplària que ha de ser mantinguda pels veïns i veïnes l’habitatge amb la zona boscosa.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà