Ha creat una reserva de 250 exemplars a l’entorn del Canyada Parets, el Barranc de Porxinos i dels Moros i al Parc de Montealcedo
L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha sigut reconegut aquest migdia per la Generalitat Valenciana per la labor de recuperació de l’espècie vegetal “Jara de Cartagena” (Cistus heterophyllus subsp. Carthaginensis) a la Comunitat Valenciana, en un acte celebrat a la Casa Bernal de la Pobla de Vallbona.
L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha rebut de mans del director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mèrida el guardó per la protecció que ha realitzat Riba-roja de Túria des de 2018, amb la col·laboració permanent del *CIEF, d’una de les plantes més amenaçades d’Europa, inclosa en el catàleg d’espècies de flora en perill d’extinció. Els més de 250 exemplars estan *localizadosen l’entorn del Canyada Parets, el Barranc de Porxinos, el Barranc dels Moros i al Parc de Montealcedo.
En l’acte s’ha reconegut també la labor dels Ajuntaments de Serra i La Pobla de Vallbona, la Base Militar Jaume I de Bétera, el Parc Natural del Túria i el Parc Natural de la Serra Calderona, en el marc d’una trobada en el qual s’han exposat els principals avanços, actuacions realitzades fins a la data i les línies i reptes del futur.
Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis és una espècie recollida en el Reial decret 139/2011, de 4 de febrer (BOE 46, de 23/02/2011) per al desenvolupament del Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE) i en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades (CEEA), amb la categoria de “En Perill d’Extinció”. A més, és l’única espècie vegetal inclosa en la curta llista de “Espècies en Perill Crític” aprovada pel Ministeri per a la Transició Ecològica del Govern d’Espanya (Ordre *TEC/1078/2018).
Pel que fa a la seua actual àrea de distribució, la localització a l’abril de 2022 d’una població a l’illa de Cabrera (Balears) amplia la seua presència de manera considerable dins en el territori espanyol. Pel que fa a la Comunitat Valenciana, l’únic exemplar d’origen silvestre, que fora localitzat en 1986 a La Pobla de Vallbona (València), va morir en 2022.
En l’actualitat, el nombre total de plantes és de 1277, repartides en 18 poblacions. En total s’han comptat 31 exemplars reclutats en 2023, sent la població La *Vallesa – Depuradora en la qual més plantes reclutades s’han censat, amb 26 exemplars, sans i amb vigor.
La recuperació de la *jara de Cartagena està sent possible gràcies a la col·laboració entre diferents col·lectius i institucions (Servei Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, Parcs Naturals de la Serra Calderona i del Túria, Agents Mediambientals i els ajuntaments de La Pobla de Vallbona, Riba-roja de Túria, Bétera, Serra i Riba-roja de Túria, així com pels centres educatius o la Base Militar Jaume I de Bétera, reconeguda també en l’acte.
L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha subratllat, “la gran labor realitzada per l’equip municipal de *EcoRiba, en coordinació amb el *CIEF, i el nostre compromís en la recuperació de plantes endèmiques, concretament la jara de Cartagena, una de les més amenaçades del nostre territori”.