Riba-roja entra en el Consell de Govern de la Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030

ribarroja

L’alcalde assisteix a Màlaga a l’assemblea de l’entitat

L’Ajuntament de Riba-roja forma part des de hui del Consell de Govern de la Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030, entitat a la qual es va adherir a l’agost de 2020. Així s’ha aprovat en la IV Assemblea Anual de la Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030 celebrada a Màlaga, a la qual ha assistit l’alcalde Robert Raga i el regidor d’Emergència Climàtica, Fons Europeus i Agenda 2030, José Luis Ramos.

Una trobada organitzada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que representa l’esforç conjunt per a avançar en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en l’àmbit local, que ha permés compartir experiències i coneixements entre els representants polítics i tècnics de la Xarxa, juntament amb els Socis Observadors i Socis Col·laboradors que han abordat tant els avanços reeixits com els desafiaments identificats en l’àmbit local per a avançar en el compliment dels ODS.

La jornada s’ha iniciat amb la intervenció de l’alcalde de Riba-roja en el panell d’experiències, ‘El compromís de la indústria i l’empresa local amb l’Agenda 2030’, moderada per l’alcalde de Santomera (Múrcia), Victor Manuel Martínez, en la qual han participat també l’alcaldessa de la Vall D’Uxò, Tania Baños, l’alcalde de Villacarrillo (Jaén), Francisco Miralles i l’alcaldessa d’Almeria, Maria de la Mar Vázquez.

Raga ha subratllat el compromís de Riba-roja amb l’Agenda 2030 des de 2015, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. “En 2016, amb l’entrada en la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima iniciem un apassionant i compromés camí cap a la consecució dels ODS i la lluita contra el canvi climàtic, i des de llavors hem desenvolupat polítiques locals recollides en el Pla Estratègic Participat de Riba-roja, encaminades a aconseguir un major respecte cap al medi ambient, així com una major justícia social i econòmica de Riba-roja”. “Tenim davant nosaltres reptes compartits que hem d’afrontar des del local amb la participació dels diferents consells sectorials”-matisa.

L’alcalde ha posat el focus en el programa Riba-roja Compensa, que permet la col·laboració públic-privada a través d’una ordenança que regula els projectes de compensació i reducció d’emissions de gasos efecte d’hivernacle, a través d’actuacions d’àmbit municipal en el territori. “Facilitem a les empreses que puguen invertir en eficiència energètica en edificis municipals o l’eliminació de la canya i repoblació d’espècies (Gènesis Túria), entre altres projectes, amb deduccions fiscals i una millora reputacional per a les empreses”.

Durant la seua intervenció ha realitzat un al·legat cap a la Unió Europea i ha incidit en la necessitat de millorar el finançament local, “és convenient un pacte entre les diferents forces polítiques per a agilitar la consecució de fons estructurals que ens permeten aconseguir aquests objectius”.

Després de l’Assemblea, Raga va destacar la seua satisfacció pel nomenament de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria en el Consell de Govern de la Xarxa per als pròxims quatre anys, “aquesta designació reforça la nostra estratègia i pla d’acció en la consecució dels ODS que ja apliquem a totes les nostres accions per a aconseguir la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental en Riba-roja”.

Compromís i treball permanent

El 4 de novembre de 2019, el ple va aprovar una sèrie de mesures dirigides a l’aplicació de l’Agenda 2030, com la constitució del Consell Local per a la implantació de l’Agenda 2030, integrat per representants polítics, associacions, sindicats i entitats representades en els Consells Sectorials, que va ser aprovat el 5 de juliol de 2021.

Al març de 2023, es castell de Riba-roja va acollir la ‘I Jornada d’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a escala local. Riba-roja de Túria i els ODS’, que va analitzar les tasques d’aplicació i seguiment del Pla Estratègic de l’Ajuntament, el PlanRiba-Plus, que recull l’aplicació dels ODS en el municipi.

Riba-roja porta en marxa diferents projectes alineats amb l’agenda 2030 com ara Ribalicita/Ribalab, contractació pública des de la innovació, l’Educació Ambiental en Ruta (EAR), amb el desenvolupament d’activitats socioambientales alineades amb els ODS, la Carta de Serveis Municipal, amb compromisos de qualitat i millora contínua de la prestació de serveis públics, són només alguns exemples.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà