Bétera entrega els premis del programa pilot RECICLABOX

Als veïns més compromesos amb el reciclatge

El passat 26 de juny es va celebrar a Bétera el lliurament de premis del projecte RECICLABOX, marcant el tancament d’una reeixida iniciativa de reciclatge comunitari. Aquest projecte ha empoderat als ciutadans per a participar activament en la cadena de valor dels residus i ha promogut una major consciència ambiental.

El pilot, emmarcat en el projecte RECICLAI 360, està liderat per la tecnològica valenciana NUNSYS i compta amb la col·laboració d’UPV-VRAIN, AIMPLAS, TETMA i Genia Bioenergy. Aquesta iniciativa ha sigut finançada per l’Agència Valenciana de la Innovació, actualment integrada en IVACE+i.

Resultats destacats del projecte RECICLABOX

Durant els dos mesos del pilot, que es va desenvolupar del 15 d’abril al 15 de juny, RECICLABOX va aconseguir els següents resultats excel·lents:

• Participació Ciutadana: Més de 150 veïns de Bétera es van registrar i van participar

activament.

• Reciclatge: Es van registrar 1838 bosses de residus, amb una mitjana de 4.98 registres de reciclatge per setmana per persona. Aquest registre de bosses facilita l’alineació amb la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats, que introdueix per primera vegada en el marc jurídic espanyol el concepte de “Pagament per Generació”.

• Eines Interactives: Es van utilitzar més de 100 fotos per a escanejar residus i es van realitzar més de 500 preguntes a l’assistent virtual impulsat per intel·ligència artificial.

• Educació Ambiental: Es van dur a terme tallers presencials i campanyes de conscienciació i informació setmanals, educant als ciutadans sobre la cadena de valor del reciclatge i l’importància de la seua participació.

• Ludificació: El joc de classificació de residus va tindre un gran èxit, demostrant l’interés de la ciutadania per aprendre pràctiques més sostenibles.

Les estadístiques de l’aplicació van mostrar una implicació constant per part dels usuaris, evidenciant que el compromís dels ciutadans no va disminuir durant els dos mesos del pilot. Això reforça l’efectivitat dels incentius, com els premis, en la promoció de pràctiques sostenibles. L’APP continuarà activa per als ciutadans en els pròxims mesos.

Lliurament de Premis

La culminació del projecte es va celebrar amb una cerimònia de lliurament de premis presidida per l’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, i la regidora de Medi Ambient, Gloria Campomanes, qui van reconéixer als ciutadans que van obtindre la major quantitat de punts durant el pilot. Els guardonats van ser:

• Portàtil: Gema Martín Muñoz i José Manuel González Moya

• Tablet: Rosa Folgado Alufre i Ángel Monraval

• Polseres d’Activitat: Rafael Damián Martínez, Raquel Paniagua Pascual, Josefa Belchí Gil, María de la Vall Menor Navarrés i Ana María Marín Laporta

“La participació dels veïns i veïnes i la seua implicació pel reciclatge ens animen a continuar treballant en aquesta línia ambiental que promou la sostenibilitat i l’ecologia a Bétera”, ha assenyalat Elia Verdevío durant el lliurament de premis. Mentre que Gloria Campomanes ha ressaltat “la importància de posar en marxa projectes com RECICLABOX que creguen consciència ciutadana i promouen pràctiques sostenibles en la nostra ciutadania”.

Èxit del programa

El projecte RECICLABOX ha demostrat ser una eina eficaç per a fomentar el reciclatge i la sostenibilitat en la comunitat de Bétera. Gràcies a la col·laboració dels ciutadans i l’ús de tecnologies avançades, s’ha aconseguit no sols millorar la gestió de residus, sinó també augmentar la consciència ambiental i la participació ciutadana.

L’èxit del pilot a Bétera estableix un precedent positiu per a l’expansió de RECICLABOX a altres municipalitats, on s’espera continuar promovent una economia circular i pràctiques de reciclatge més sostenibles.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà