Retiren tres de les passarel·les del Túria afectades pels incendis

incendio turia

El pressupost d’aquests treballs és de 79.984 euros

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), va iniciar el passat 27 de juny l’execució de la retirada de les passarel·les afectades pels incendis d’abril i maig que van afectar més de set quilómetres del llit del riu Túria al seu pas per Vilamarxant i Riba-roja.

Els incendis van causar danys a la vegetació existent en el llit del riu Túria, que va quedar calcinada en el tram ribera d’afectat. Aquests incendis van causar a més grans afeccions a les instal·lacions del tram de llit afectat, quedant així inutilitzades les passarel·les que permetien la permeabilitat dels usuaris del passeig fluvial del úria.

D’altra banda, existia el risc que les restes d’aquestes passarel·les foren arrossegats aigües avall, actuant com a elements obstructius del llit o causar afeccions al règim hidrològic d’aquest, en cas de fortes precipitacions.

Les citades passarel·les són titularitat de la Generalitat Valenciana. No obstant això
prèvia sol·licitud d’aquesta administració autonòmica, així com dels ajuntaments afectats, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va accedir a la retirada d’aquestes instal·lacions, per qüestions d’operativitat, coordinació i col·laboració entre les administracions públiques.

Aquestes passarel·les, d’aproximadament 35 metres de longitud, presentaven una estructura d’arcs *biarticulados de taulons de fusta laminada i bigues amb unió de clau d’arc, així mateix de fusta de l’espècie pi albar (Pinus sylvestris), que és una de les espècies més utilitzades en aquesta mena d’estructures.

La densitat de la fusta emprada va propiciar que, després de l’incendi, part d’aquestes estructures quedaren ancorades al llit. A més, els extrems de les passarel·les es trobaven ancorats al llit amb una sabata de formigó, quedant el seu accés a cota superior al llit, per la qual cosa comptaven amb rampes d’accés del mateix material que el camí. De les passarel·les solament van quedar després de l’incendi bigues i taulons dels murs laterals encara ancorats als suports de formigó i les seues unions d’acer galvanitzat.

L’actuació consisteix en l’execució dels treballs de retirada de les restes de les passarel·les, així com en la demolició de les fonamentacions i rampes d’accés.

Prèviament a la retirada de les estructures indicades, es realitza una preparació del terreny esbrossant els rebrots de canya (*Arundo *donax) a l’entorn dels suports de les passarel·les. A més, es procedeix a la fitació de les restes calcinades de vegetació arbrada que puguen interferir en el trànsit de personal o maquinària durant l’execució dels treballs. Una vegada retirades les estructures, es procedirà a l’eliminació i retirada de les fonamentacions dels extrems, que seran demolides i gestionades per un gestor autoritzat. Finalment, es farà una remodelació del terreny del llit anivellant les rampes d’accés a la cota actual del camí.

El pressupost previst per a l’execució d’aquests treballs és de 79.984,88 euros.

Fins ara, s’han fet els treballs de retirada de l’estructura d’una de les passarel·les de Vilamarxant, a més de donar principi a la demolició i retirada de les fonamentacions de formigó. Així mateix, s’han iniciat els treballs de retirada de l’estructura de la segona passarel·la de Vilamarxant, de la qual, una vegada retirada la seua estructura, es procedirà a la demolició de les fonamentacions.

Finalment, s’escometrà la retirada de les instal·lacions de la passarel·la de Riba-roja.

Es preveu finalitzar tots els treballs durant l’última setmana de juliol.

La reconstrucció de les estructures haurà de realitzar-se prèvia autorització de
la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà