Riba-roja sumarà al·legacions al pla contra el soroll de l’aeroport

aeropuerto

L’Ajuntament aportarà observacions al document

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha assistit este matí a una reunió tècnica informativa del Pla d’Acció contra el soroll (PAR), al costat dels alcaldes i representants polítics i tècnics dels ajuntaments afectats, convocat per la Subdelegació de Govern.

La reunió ha servit per a exposar els objectius, mesures i accions del Pla que té com a meta reduir un 30% la població que patix molèsties cròniques pel soroll del transport per a l’any 2030, com establix la Directiva Europea 20002/49/CE, per a tots aquells aeroports amb més de 50.000 operacions, per als quals s’han desenvolupat Mapes Estratègics de Soroll (MER). L’Aeroport de València es troba entre els deu primers amb major volum de trànsit de passatgers d’Espanya. En 2022 va registrar 73501 operacions i més de 8,1 milions de passatgers.

Riba-roja és junt amb Manises, Mislata, Xirivella, Aldaia i Quart de Poblet una de les poblacions més afectades per l’increment del trànsit aeri i porta reclamant a AENA mesures per a reduir el seu impacte sobre les més de mil vivendes afectades del terme municipal., especialment en La Llobatera, Carassols, Pla de Tochar o Pou d’ Escoto, a més de les vivendes del centre urbà que patixen molèsties. Fins al moment s’ha aconseguit que s’insonoritzen prop de 300 vivendes del terme municipal.

Actualment, el PAR està en exposició pública i els ajuntaments, entitats i ciutadania tenen de termini fins al 27 de juliol per a presentar al·legacions, a les mesures necessàries establides per a reduir el soroll ambiental produït per l’operativa de l’aeroport i aconseguir així una minimització del seu impacte.

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria anirà de la mà de les poblacions afectades i aportarà al document algunes mesures que considera “necessàries” per al benestar dels veïns i veïnes, com ara el tancament de l’aeroport en horari nocturn (00.00 a 7.00), la revisió i col·locació de més punts de mesurament acústics, pantalla acústica en el perímetre de l’aeroport i compensacions als municipis inclosos en les petjades i millora de l’aïllament de vivendes entre altres aspectes.

A més, respecte a la taxa que afecta els avions amb major antiguitat es considera insuficient i s’argumentarà com no eximent de la responsabilitat del soroll a les companyies aèries. Així mateix es demanarà el pagament d’un cànon per servitud en els territoris amb afluència.

El Pla presentat inclou ja una sèrie de mesures de planificació i gestió d’usos del sòl, com l’actualització de la servitud acústica, l’optimització de trajectòries sobre zones poblades, procediments per a l’atenuació del soroll, en el cas, per exemple dels enlairaments i l’increment d’altura de sobrevol, la reducció del soroll, incentivant la renovació de flota amb aeronaus menys sorolloses, així com una sèrie de mesures de compromís amb l’entorn, de control i vigilància de la qualitat acústica com de participació i comunicació a la ciutadania

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga s’ha manifestat esperançat i subratlla “estem davant una problemàtica de fa molts anys que ha anat in crescendo en els últims anys i esperem que siguen tingudes en compte totes les al·legacions que posen l’accent especialment en el soroll que provoquen els aeronaus sobre els municipis i l’excessiva contaminació que produïxen”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà