La Diputació finança un projecte de memòria sobre la construcció del Pantà de Benagéber

Pantà de Benageber
Pantà de Benageber

L’ens autonòmic ha concedit una ajuda econòmica de 9.000 euros a Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme

La Diputació de València ha concedit una ajuda de prop de 9.000 euros a Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme per a la realització del projecte ‘Els treballs forçats durant el franquisme. Espais per conéixer i divulgar en terres valencianes’, en el marc de les subvencions a entitats memorialistes que atorga cada any la delegació de Memòria Democràtica que dirigix la vicepresidenta Natàlia Enguix.

La mateixa Enguix destaca “la importància de la divulgació en matèria de memòria, que les institucions col·laborem amb els organismes i entitats que treballen per a donar a conéixer a les noves generacions eixa part de la història que va quedar incompleta i s’ha tractat d’ocultar”. En este cas, la vicepresidenta de la Diputació i diputada de Memòria ha posat en valor “les investigacions que s’han realitzat i es continuen realitzant sobre els treballs forçats que van haver de fer els presos de guerra per a construir infraestructures importants com és el pantà de Benagéber, una obra pública que ha d’estudiar-se en els centres educatius com a part de la història d’Espanya”.

El principal objectiu del projecte d’Acció Ciutadana finançat per la Diputació és impulsar el pantà de Benagéber com a lloc de referència en la Comunitat sobre el treball forçat en els primers anys del franquisme. La intenció és que la població en general i l’alumnat preuniversitari en particular coneguen els detalls d’esta obra pública en la qual va participar un batalló d’al voltant de 600 presos polítics.

A més de recopilar i adaptar per a la seua difusió la informació existent sobre la història del pantà, el projecte inclou visites guiades als antics barracons de presos, a càrrec de l’arqueòleg responsable de la restauració d’estos barracons, i un díptic informatiu sobre la participació dels presos republicans en la construcció de la infraestructura hídrica.

La iniciativa d’Acció Ciutadana presentada a la convocatòria d’ajudes a associacions memorialistes de la Diputació, que enguany ha invertit al voltant d’un milió d’euros en subvencions tant per a col·lectius com ajuntaments en matèria de memòria, inclou també dos conferències amb investigadors que aportaran nova informació sobre la matèria i l’elaboració d’una unitat didàctica i panells expositius sobre el treball forçat i el pantà de Benagéber. Este material es difondrà entre els alumnes de 4t de l’ESO i 1r i 2n de Batxillerat, cases de cultura i centres socials.

La vicepresidenta Enguix recorda que la Diputació “ha reforçat les ajudes econòmiques que ve donant en els últims anys tant als ajuntaments com a les associacions memorialistes i de familiars de les víctimes de la Guerra Civil”. No obstant això, “per a nosaltres és tan important contribuir a eixos treballs de localització, exhumació i identificació de les restes de les víctimes com la tasca divulgativa de contar la història tal com va ser, amb les seues crueltats i els seus errors, perquè eixos errors no tornen a repetir-se mai”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà