La Diputació promou l’ús del valencià amb stikers per a Whatsapp i Telegram

valenciano diputación

La corporació encarrega a il·lustradors valencians ‘Els adhesius de la Dipu’

La Diputació de València ha llançat la seua nova campanya de foment de l’ús del valencià. El president de la corporació provincial, Vicent Mompó, ha presentat este divendres ‘Els adhesius de la Dipu’, una iniciativa impulsada pel departament de foment de la llengua que dirigix Imma Cerdà i que està destinada a xarxes socials i missatgeria instantània. “A partir d’ara, podrem expressar-nos gràficament en la nostra llengua en plataformes com a Whatsapp o Telegram”, ha destacat Mompó.

‘Bon dia tot el dia!’ Així ha començat la seua intervenció el president de la Diputació, qui ha definit la campanya com “un pas més en la defensa de la nostra llengua, en la promoció, impuls i protecció del valencià”. Mompó ha destacat les iniciatives de foment de la llengua que està posant en marxa la Diputació com el “resultat de l’esforç d’este equip de govern per a aconseguir que el valencià siga sempre un motiu d’orgull i una ferramenta d’unió”.

El nou projecte de la unitat de Foment de l’Ús del Valencià arranca amb una col·lecció de 20 stickers, que s’anirà ampliant de manera periòdica per a enriquir el catàleg d’emoticones descarregables per a usar en les converses digitals. Vicent Mompó explica que són “frases valencianes que s’escolten als nostres pobles, al carrer, i que ara han sigut dissenyades per il·lustradors valencians que les adapten a formats actuals en xarxes socials”. “Des de hui ja és possible acomiadar una xarrada en Whatsapp amb un ‘Bona nit cresol!’ o pujar a un grup el típic ‘Fa dia de Falles!’ quan brille el sol en plena tardor”, apunta Mompó.

Els primers stickers de la col·lecció creada per la Diputació es poden descarregar en l’enllaç https://elsadhesiusdeladipu.dival.es. “No importa tindre 15 o 90 anys, el valencià és de tots i totes i volem que forme part de la nostra vida quotidiana, adaptant-lo a les noves tecnologies i acostant-lo a un públic més ampli”, assenyala el president de la Diputació, que insistix que la institució que presidix “continuarà treballant per a defensar les nostres senyes d’identitat, entre elles una llengua de la qual hem de sentir-nos orgullosos i que ha de convertir-se en símbol d’unitat i diversitat”.

Un producte 100% valencià

L’empresa valenciana Squid&Pig, que ha treballat per a gegants com Google, ha sigut l’encarregada de crear les il·lustracions amb l’estètica Kawaii, amb la qual han tractat de transmetre “una mescla d’alegria i tendresa”.

En paraules d’Andrés Sanchis, un dels il·lustradors de l’estudi al costat de Sonia Viu, també present en l’acte, “el procés creatiu ha sigut molt divertit, però tenia la dificultat d’utilitzar estes expressions del dia a dia de manera generalista i alhora amb un toc fresc que ens permetera connectar amb els usuaris. És el que hem intentat amb personatges i situacions que donen joc i alimenten la connectivitat”.

L’influenciador Apitxat és l’encarregat de difondre, a través d’una sèrie de vídeos curts, les emoticones i adhesius creats per Squid&Pig per a promocionar les expressions valencianes en les converses digitals.

La col·lecció s’anirà ampliant en els pròxims mesos amb la incorporació de nous adhesius dedicats a les festes més dolces de l’any. Apitxat aprofitarà els seus missatges per a fer partícip de la campanya a la ciutadania, que podrà proposar expressions per a ampliar la col·lecció d’stikers en valencià de la Diputació.

Per descomptat, “no faltarà un stiker que diga ‘Bon Nadal!’”, ha avançat el president, qui considera necessari “mantindre la llengua viva en els col·legis, els comerços, els mitjans de comunicació i també en esta mena de converses intergeneracionals del dia a dia”. “Esta campanya és un exemple de com podem fer que el valencià siga accessible i atractiu, omplint els xats amb expressions en la nostra llengua”, ha manifestat Mompó, que ha tancat l’acte de la forma més col·loquial que oferix el valencià: “Au cacau!”

presidente diputación

Aquestes són les expressions arreplegades en esta primera entrega de la col·lecció:

Bon dia tot el dia!; Bona nit, cresol!; Au, cacau!; Per molts anys!; Felicitats!; M’encisa!; Coneixement!; Molta sort!; A espai!; Mel de romer!; Molt d’ànim!; Bon profit!; Va de bo; Darrere de l’u, el dos; Demà, més; Gens ni miqueta; Quina basca!; Moltes gràcies!; Quin fred!; Fa dia de Falles!

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà