La Diputació recorre prop de 800 anys de celebració del 9 d’Octubre

expo dipu 9 octubre

‘El 9 d’Octubre, la nostra festa’ mostra més de 60 fotografies fins al día 14

Fins al 14 d’octubre, la Diputació de València oferix un recorregutpelpassat i present de la festivitat del 9 d’Octubreambmés de 60 fotografies i una pintura reunides en una mostra que comença en 1338, quan en ocasió del primer centenari de la conquesta, el Cap i Casal celebra una processó cívica, fins a arribar a l’actualitat.

Amb el títol ‘El 9 d’Octubre, la nostra festa’, esta exposició, comissariadaperSalvador Calabuig, ocupa el Saló de Reines de la Diputació de València ambfotografies de l’Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació, de l’ArxiuHistòric Municipal, i fotògrafs de la saga de la família Vidal, també de Manuel Molines i José Aleixandre, i una obra de Josep María Fenollera, Un record del rei Jaume I, el Conqueridor. Esta col·lecció de fotografiesacompanyades per este llenç i un holograma del Rei Jaume I realitzen un recorreguthistòric per la festivitat del 9 d’Octubre i ens acosten alsinicis de la festa de totselsvalencians, que commemora no solsl’entrada del rei Jaume I a la ciutat, sinó també el naixement del poblevalencià.

El diputatd’Administració General i Patrimoni, Ricardo Gabaldón, destaca la importànciad’acostar la història de la celebració del 9 d’octubre, “el dia gran de totselsvalencians, de totsels que hemnascutací i de totsels que hemviscutací”. En este sentit, ha apuntat que amb esta mostra “veiemcoms’hananatsucceint les celebracions del 9 d’Octubre a través de totselsanys, amb la processó i elsactescívics, això té un valor propi, forma partdelsvalencians i de la nostrasenyad’identitat”.

La mostra, que pot visitar-se del 3 al 14 d’octubreamb entrada lliure en horari de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores, està albergada en el Saló de Reines de la Diputació de València, un espai que, tal com ha destacat Gabaldón, es pretén utilizar de manera assídua per a acollirexposicions.

Un recorregut per la historia

‘El 9 d’Octubre, la nostra festa’, organitzada per l’OficinaTècnica de Restauració, d’Investigació i de Difusió del Patrimoni (OFITEC) de l’àread’Administració General i Bandes de Música de la corporació provincial, ens porta al primer centenari de la conquesta, motiupelqual se celebra una processó cívica que es repetirà de manera més o menys regular al llargdelsanys. En esta processó, la Real Senyera –escortadapel Centenar de la Ploma delsCavallers de Sant Jordi, patró del regne, i altresestamentscívics (gremis, institucions)– recorre elscarrers. Esta processóadquirix en el segle XIX la forma actual.

La mostra dona a conéixer també quan en 1891 s’inaugural’estàtua del Rei En Jaume en el Parterre, obra de Agapit Vallmitjana.Des d’eixemoment, Lo RatPenatrealitza una ofrena floral que se sumarà a la processóamb la Real Senyera; En 1915 es convoca una manifestació per partd’Acció Valencianista i se celebra el primer Aplec del Puig.

Les fotografies testimonien també el caràcterreivindicatiu del 9 d’Octubre en temps de la República i mostracom el nourègimconcedirà gran importància a la celebració. Es desenvoluparà la part festiva també al costatd’una tímida reivindicació per part de les institucions i elscompromesosamb la llengua i la cultura pròpies.

El 9 d’Octubreambl’arribada de la democràcia, es reivindica de noul’Estatutd’Autonomia, que també es recorda en esta mostra, igual que el caràcterfestiu de la celebració delsúltimsanys. Per exemple, la desfilada de moros i cristians, el mercat medieval, el lliuramentdelspremis de la Generalitat o el festival pirotècnicacompanyen a la processó cívica.

Activitats programades

La Diputació de València convida a tota la ciutadania a participar en les seuesactivitatsorganitzades per a celebrar el 9 d’Octubre. Es mostrarà la Real Senyera de Blasco Ibáñez i està programada l’activitat ‘Sona la música’, una concentració de més de 250 músics de banda que interpretarà peces comElCant del Valencià o l’Himne Regional, baix la batuta del mestre Juan José Navarro. També es realitzarà la presentació del vídeo ‘El Cantd’EstilValencià’, realitzat per l’àrea de Foment de l’Ús del Valencià de la Diputació i el Passacarrer de les Comarques que discorrerà entre el carrerSerrans i la plaça Manises.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà