Protesta de les treballadores de la residència de majors Camp de Túria

residencia benaguasil

Reclamen la equiparació dels seus salaris amb els del personal de gestió directa de la Generalitat

Les treballadores de la residència de persones majors Camp de Túria en Benaguasil reclamen la convocatòria immediata de les licitacions públiques, caducades des de fa mesos, per poder aplicar el conveni laboral de 2022 que permetria millorar i equiparar els seus salaris amb els del personal de gestió directa de la Generalitat.

Aquest matí, les treballadores de 32 residències, juntament amb usuaris i familiars, s’han concentrat a les portes del centre per alçar la veu contra la situació de precarietat laboral que afecta les 2300 treballadores del sector de la gestió integral de persones majors.

A la residència Camp de Túria de Benaguasil un centenar de persones han cridat hui: “Susana Camarero, ¿dónde está el dinero?”, exigint a la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge que complisca amb les seues obligacions i aplique les mesures necessàries per dignificar la situació laboral de les professionals del sector.

Les treballadores d’aquest sector esperen una millora salarial que no arriba. El novembre de 2022 es va signar un nou conveni laboral que prometia l’equiparació salarial amb el personal dels centres de gestió directa de la Generalitat.

Malgrat els compromisos adquirits, les condicions laborals no han canviat. Aquesta situació es deu principalment a la falta de licitacions públiques per a la gestió dels centres de persones majors, moltes de les quals estan caducades des de fa anys. Aquesta falta de licitacions impedeix l’aplicaciódel conveni laboral vigent, deixant les treballadores en una situació d’incertesa i desprotecció.

Els últims anys, moltes residències han hagut de fer “malabars” per a cobrir les vacants, especialment del personal sanitari, que percep salaris inferiors als seus homòlegs de la sanitat pública. Es crea un greuge comparatiu que provoca la fuga constant de personal qualificat.

Les condicions laborals han empitjorat considerablement. Actualment, moltes treballadores es veuen obligades a realitzar jornades de més de 10 hores diàries, incloent-hi caps de setmana i festius.

Segons les dades de l’INE, el cost de la vida a la nostra comunitat ha augmentat un 23,8% en els últims 8 anys, mentre que els salaris només han crescut un 4,5%. Aquesta diferència ha provocat un augment de la precarietat laboral i el desencantament d’un sector essencial.

Durant la pandèmia de la COVID-19, les treballadores dels centres de gestió integral de persones majors van haver de fer un sobreesforç extraordinari per garantir el benestar dels usuaris, un dels col·lectius més vulnerables. Han passat més de dos anys i continuen sense rebre el reconeixement adequat i mantenen la mateixa precarietat salarial i laboral.

Les treballadores exigeixen a l’administració que publique de manera immediata les noves licitacions per a la gestió dels centres, ja que és l’única manera de garantir l’aplicació del conveni laboral signat el 2022. “Fa anys que esperem una resposta. No podem continuar amb aquesta situació, on ens trobem amb jornades laborals interminables, sous precaris i una manca de personal crònica. Estem parlant de la cura de persones majors, que és una responsabilitat enorme, però sembla que a l’administració no li importa”, ha afirmat una treballadora durant la concentració.

“No farem ni un pas enrere fins que es reconeguen els nostres drets. Necessitem la publicació immediata de les noves licitacions perquè el conveni laboral es puga aplicar ja”, han explicat les treballadores.

El diputat de Compromís a les Corts Carles Esteve i el diputat provincial de la formació Pau Andrés, que hui ha assistit a la manifestació, es van reunir amb les treballadores per tal de conèixer la situació i aquestes reivindicacions.

En la seua intervenció en Corts, Esteve ha interpel·lat la consellera Susana Camarero, responsable de Serveis Socials, per a informar-li de les concentracions a les residències i recordar que no s’estan pagant les pujades salarials.

La mobilització a la residència Camp de Túria s’emmarca dins d’una jornada de concentracions que s’està duent a terme a diverses residències amb un missatge: la necessitat urgent de millorar les condicions laborals i salarials de les treballadores.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà