BANNER LLIRIA

L’Associació de Municipis vinculats al Parc Natural del Túria reivindica la recuperació desprès de la dana

Assemblea AMVT

Riba-roja ha acollit l’assemblea general

Este dijous ha tingut lloc l’Assemblea general de l’Associació de Municipis vinculats al Parc Natural del Túria en el saló de plens de l’Ajuntament de Riba-roja amb caràcter extraordinari per la dana, de manera presencial i telemàtica.

Sota la presidència de l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, han assistit a l’acte representants dels municipis de València, Quart de Poblet, Manises, Paterna, Mislata, Vilamarxant, Pedralba, L’Eliana, Riba-roja, així com la Conselleria de Medi Ambient, Diputació de València, la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), la Junta Rectora del Parc Natural del Túria i la Fundació Limne

Esta trobada extraordinària és el primer després del pas de la DANA pel Parc Natural del Túria, l’assemblea ha arrancat amb un minut de silenci guardat en respecte per les víctimes. Després d’aprovar l’acta anterior s’ha donat pas a les intervencions per part dels edils en representació dels ajuntaments. Una primera valoració que s’ha definit com la pitjor catàstrofe natural que ha impactat al Parc Natura del Túria, amb el canvi climàtic com a marc. Durant l’assemblea, s’han exposat els danys i les necessitats prioritàries que enfronta el parc en els diferents municipis afectats, marcant l’inici d’una anàlisi col·lectiva sobre les accions requerides per a la seua recuperació. Les inundacions han provocat la transformació morfològica del llit del Túria, i la força de l’aigua va arrasar els 17 ponts de fusta que connectaven les riberes, la via verda, els camins rurals, les infraestructures, els horts i les plantacions d’arbres de ribera.

L’objectiu de l’assemblea ha sigut coordinar esforços i unificar la perspectiva dels municipis afectats, amb la finalitat de traslladar-la a les administracions responsables. Este enfocament busca promoure una anàlisi tècnica i l’adopció de solucions efectives per a la recuperació del Parc Natural. L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha proposat la creació d’una taula tècnica que permeta realitzar una diagnosi integral des d’un enfocament tècnic i ingenieril. En esta taula participarien representants de la Conselleria, la Diputació, la CHJ com a part del Ministeri, universitats i els equips tècnics dels ajuntaments. “Davant la magnitud de les destrosses al Parc Natural, necessitem solucions d’experts en matèria medi ambiental i hidràulica i són estes institucions les que tenen els mitjans per a treballar i recuperar el Parc Natural” ha destacat l’edil. Esta proposta ha sigut secundada per l’assemblea i serà la que es presentarà en la pròxima Junta Rectora prevista per al 12 de desembre, amb tots els agents implicats convocats.

Després de les al·lusions a la Consellleria de Medi Ambient, el director del Parc Natural del Túria, Antonio Ballester ha avançat un resum general dels punts que es tractaran en la pròxima Junta Rectora, després del vol de dron per a la valoració i quantificació de danys i pressupostos tècnics que s’han realitzat per part de l’òrgan competent de les actuacions al parc.

Un altre dels temes abordats en la reunió ha sigut la necessitat de retirar els arrossegaments vegetals i eliminar els taps de canya invasora. La CHJ ha informat que s’estan realitzant estes labors amb els recursos disponibles.

L’assemblea ha sigut un espai clau per a arreplegar les demandes conjuntes dels membres de l’associació i elaborar una proposta unificada, amb l’objectiu d’aconseguir una coordinació entre totes les administracions per a treballar de manera conjunta en la recuperació del nostre valuós espai natural.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà