La Comunitat Valenciana i Andalusia col·laboraran per a promoure la innovació en el sector turístic en els àmbits d’intercanvi de coneixement en Destinació Turística Intel·ligent, desenvolupament tecnològic, Intel·ligència Artificial, sostenibilitat, promoció o capacitació.
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, i el conseller andalús de Turisme i Andalusia Exterior, Arturo Bernal, han mantingut una trobada de treball aquest dijous en Fitur per a intercanviar impressions i avançar en una col·laboració conjunta en matèria d’innovació turística.
Després de la reunió, Cano ha assenyalat que totes dues autonomies subscriuran pròximament un conveni de col·laboració per a impulsar la innovació turística a través de la transferència de coneixement i projectes conjunts en tots dos territoris, segons informa la Conselleria.
Amb iniciatives com aquesta “posem de manifest el nostre compromís amb la governança intel·ligent col·laborativa” perquè compartir coneixements amb comunitats com Andalusia pot ser “altament profitós per als dos territoris”, segons Cano.
A través del conveni que subscriuran totes dues comunitats autònomes, es treballarà en diferents àmbits per a impulsar la innovació turística.
Entre les línies d’actuació en les quals es treballarà està la transferència de coneixement entre totes dues comunitats autònomes sobre Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI), en matèria de R+D+I col·laborativa desenvolupada des del sector turístic, i un major coneixement mutu entre ecosistemes, des de grups d’investigació, centres tecnològics o associacions empresarials.
Un altre dels àmbits de col·laboració és l’intercanvi d’informació i compartir bones pràctiques en el desenvolupament d’instruments de política d’innovació, com la compra pública innovadora o espais de proves ‘*sandboxes’.
També es proposa establir col·laboracions entre estratègies i programes desenvolupats per tots dos departaments autonòmics amb competències en innovació que puguen tindre impacte en el sector turístic, i establir una xarxa d’intercanvi de dades turístiques, incloent-hi estadístiques de visitants, patrons de consum i tendències de mercat, per a facilitar la creació de models predictius i anàlisis de comportament per a millorar l’oferta turística.
Així mateix, es contempla l’intercanvi de coneixement de projectes que promoguen un turisme sostenible, a més de les metodologies per a realitzar avaluacions d’impacte ambiental i social de les activitats turístiques, assegurant que totes dues comunitats avancen cap a un turisme que contribueix als seus entorns.
En promoció turística innovadora, es podrà compartir el coneixement aplicat a campanyes de màrqueting, especialment aquelles que utilitzen tecnologies disruptives o vagen dirigides a segments innovadors.
Finalment, es treballarà en l’intercanvi de continguts i productes formatius o educatius que s’hagen validat per alguna de les dues institucions i que es considere que pot suposar un valor afegit, tant per als treballadors del sector públic com per a impulsar en cooperació amb el teixit empresarial.