BANNER LLIRIA

Llíria inicia sondatges arqueològics per a recuperar la muralla islàmica

arqueologia lliria

Als solars situats als carrers del Remei i Cura Roca

L’Ajuntament de Llíria, a través de la Regidoria de Patrimoni Històric, ha donat inici esta setmana als treballs de documentació i excavació de la parcel·la denominada ‘Solar de Banyuls’, situada entre els carrers del Remei i Cura Roca, dins de l’Actuació Aïllada número 4 del PEPRI (Pla Especial de Rehabilitació de la Vila Vella).

La regidora de l’àrea, Rem Tordera, ha explicat que “s’ha contractat una empresa perquè aporte els mitjans mecànics i humans per a les tasques d’excavació que s’han d’escometre en estes parcel·les urbanes titularitat municipal que formen l’esmentat ‘Solar de Banyuls’, i que estan sota la supervisió d’una arqueòloga també contractada a este efecte”.

Tordera ha assenyalat que l’excavació prèvia a l’inici de les obres “permetrà ajustar al màxim les previsions del posterior projecte d’execució que s’ha de redactar i incloure les mesures necessàries per a la protecció i posada en valor de les restes arqueològiques que puguenaparéixer, entre les quals es té constància de l’existència d’una torre defensiva pertanyent a la muralla medieval islàmica de Llíria, i un possible llenç de muralla de la mateixa cronologia”.

Estos treballs són el preàmbul per a la concreció de les peculiaritats i requisits que ha de contindre el projecte de rehabilitació de la muralla medieval islàmica de Llíria i l’adequació del seu entorn. Estes obres seran finançades al 100% amb fons europeus. En concret, l’ajuda rebuda ascendix a 922.294 euros.

El projecte bàsic definix tres fases d’actuació. La primera servirà per a recuperar i preservar el traçat de la muralla àrab. La segona comportarà la rehabilitació de l’edifici públic, situat davant l’església de la Sang, per a un ús turístic i d’interpretació. I la tercera consistirà a crear un nou espai públic d’interés arqueològic i turístic definit per la recuperació d’una part del llenç de la muralla islàmica que envoltava l’alcassaba de la Lyria àrab.

Per a l’alcalde Joanma Miguel, estos treballs “suposen l’inici de la recuperació d’uns espais que porten dècades esperant la seua valorització patrimonial. Ara, es pretén integrar les restes arqueològiques amb el conjunt Bé d’Interés Cultural que és la zona de la Vila Vella, creant nous llocs d’atracció i recorreguts turístics que, a més de revitalitzar el barri, facilitaran la comprensió de l’evolució urbana al llarg de la història”.

No hi han comentaris

Respondre

Your email address will not be published.