
Raga titlla la proposta de llei de Pressupostos “d’acord de la vergonya”
L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha assistit a Madrid al Consell de Govern de la Xarxa d’Entitats Locals de l’Agenda 2030 per al Desenrotllament Sostenible, amb l’objectiu de recolzar les iniciatives locals que l’entitat té previstes per a 2025, en el marc de la consecució d’objectius de l’Agenda 2030.
Riba-roja es va sumar de manera operativa a este òrgan de govern al juliol de 2024, per a impulsar el diàleg i el compromís entre les entitats locals per a la consecució dels ODS a través de les polítiques locals, així com l’enfortiment del paper estratègic que juguen els ajuntaments en el desenrotllament de l’Agenda 2030 a Espanya.
Raga ha manifestat el rebuig del PSPV-PSOE a la proposta de la llei de pressupostos PP-VOX de la Generalitat Valenciana i la postura negacionista al Pacte Verd Europeu. “Hem de seguir la línia marcada pels objectius de l’Agenda 2030 marcats per Europea fruit de l’acord polític de 2015”, matisa el primer edil.
El consell ha tractat les principals línies de treball de la Xarxa que pivoten sobre quatre grups d’acció; la comunicació, per a generar ferramentes per a acostar la narrativa a la ciutadania; les aliances, amb la finalitat de potenciar la col·laboració públic-privada; el grup de coneixement, per a promoure l’execució de programes formatius i els indicadors, per a valorar la consecució dels objectius.
Després de l’aprovació de la pròrroga del conveni de la FEMP com a entitat col·laboradora de la Direcció General de l’Agenda 2030, s’ha abordat la nova proposta del Ministeri per a la convocatòria de subvencions 2025 per a impulsar l’Agenda 2030 en les Entitats Locals. En este punt, el Consell de Govern ha acordat deixar sobre la taula la proposta de la Direcció General que pretén modificar l’aplicació i distribució de les ajudes, davant la manifesta abstenció del grup socialista, qui ha argumentat desconéixer el contingut d’esta, amb la finalitat d’analitzar i debatre una nova proposta consensuada.
Durant la trobada, s’ha informat que es mantindrà la línia de treball encaminada a la formació, a la creació d’un banc de recursos així com la visibilitat de les bones pràctiques, que des de l’àmbit econòmic, social i mediambiental duen a terme els municipis adherits. Així mateix s’incidirà en l’avaluació i verificació d’indicadors per al seguiment de l’Agenda a nivell local.
El consell de govern va ratificar la celebració de la V Assemblea de la Xarxa a la ciutat de Vitòria els dies 22 i 23 d’octubre de 2025, així com la celebració de jornades formatives en diverses ciutats i municipis espanyols.
L’alcalde de Riba-roja ha incidit en la “fidelitat i compromís social, econòmic i mediambiental amb l’Agenda 2030, en totes i cada una de les polítiques i accions municipals que realitzem en el nostre municipi”. Raga ha matisat, “és una realitat i una resposta global als desafiaments existents que no podem obviar”.
Compromís amb la sostenibilitat
El 4 de novembre de 2019, el ple de l’Ajuntament de Riba-roja va aprovar una sèrie de mesures dirigides a l’aplicació de l’Agenda 2030, com la constitució del Consell Local per a la implantació de l’Agenda 2030, integrat per representants polítics, associacions, sindicats i entitats representades en els Consells Sectorials, que va ser aprovat el 5 de juliol de 2021.
En estos anys, Riba-roja ha desenrotllat diferents projectes alineats amb l’agenda 2030, amb els quals ha rebut destacats reconeixements.
D’estos projectes destaca el portal del licitador, Ribalicita, el hub de la innovació, Ribalab, la contractació pública innovadora, l’Educació Ambiental en Ruta (EAR), amb el desenrotllament d’activitats socioambientales alineades amb els ODS o la Carta de Servicis Municipal, amb compromisos de qualitat i millora contínua de la prestació de servicis públics, entre altres.
Concretament, Riba-roja de Túria va ser reconeguda el passat 19 de febrer en la categoria de Premi a la Innovació en la Gestió Pública per la labor que es realitza des de l’Ajuntament amb el programa Ribalicita, contractació pública innovadora, en la XVI edició dels Premi a la Qualitat i Innovació en la Gestió Pública.
Així, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria va adquirir un ferm compromís el mes passat octubre de 2024, amb l’aprovació de l’Agenda Urbana, en la qual es van establir els objectius estratègics i els reptes de futur de la localitat per als anys 2025 a 2030. Este document inclou un total de 10 Objectius de Desenrotllament Sostenible (ODS) per a les millores en sectors importants com la mobilitat, la vivenda, el medi ambient, la cohesió social, l’economia, la cultura i la innovació.