Amb motiu de la celebració del 28 de març en la Comunitat Valenciana, Dia de record i homenatge a les víctimes de la Guerra civil i la Dictadura, la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Llíria ha organitzat les jornades “La memòria oberta”. Les activitats programades es desenvoluparan del 31 de març al 2 d’abril.
El cicle s’obrirà aquest divendres amb la projecció i col·loqui del documental “Carceller. L’home que va morir dues vegades”. L’acte tindrà lloc a les 18.30 hores en el teatre de la Llar dels Persones Majors.
Les jornades continuaran el dissabte, al pati de San Francisco, amb l’inici de la creació d’un mural dedicat a la memòria democràtica a càrrec de l’artista Eduardo Bermejo. Aquesta obra mòbil es traslladarà posteriorment a altres espais públics i centres educatius perquè també puga ser contemplada.
A la vesprada, a les 18.30 hores en el teatre de la Llar dels Persones Majors, s’oferirà la projecció i col·loqui de “Un cel impassible” del director David Varela. I el dia finalitzarà amb dues cites musicals, “Missa de Rèquiem (K.626)” de Mozart a càrrec de la Orquestra Simfònica Primitiva de Llíria a les 20.30 hores a l’església de San Francisco; i el concert del grup de rap Carmela Durango, a les 22.30 hores al pati de San Francisco.
El diumenge a les 12.30 hores, el teatre de la Llar acollirà el visionat de “Falles 37. L’art en guerra” de Xerea Films, amb un posterior col·loqui amb Gil-Manuel Hernández, sociòleg i director del Museu Faller de València. I a les 13.30 hores, el guitarrista Rafael Serrallet interpretarà la peça carcerària “Pavana Trista” d’Antonio José Martínez Palacios, per a donar la clausura a aquestes jornades.
La regidora de Memòria Democràtica, Consuelo Morató, ha assenyalat que, com estableix la Llei 14/2017 de la Generalitat, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, “des de Llíria ens sumem, amb aquest cicle de cultura i reflexió, a la commemoració del 28 de març , per a mantindre viva la memòria de totes les víctimes i reivindicar els valors democràtics i la lluita del poble valencià per les seues llibertats”.
“Des de diferents perspectives culturals, hem organitzat aquestes jornades per a convidar a les noves generacions a reflexionar sobre el nostre passat més immediat i la consecució de les llibertats i drets actuals, i cap a un futur que serà prometedor si aconseguim mantindre aquests assoliments democràtics”, ha afegit Morató.