De la ma de Xarxa Memòria Històrica de la FVMP, l’Ajuntament de Riba-roja promou, des de l’àrea de Memòria Històrica, l’exposició ‘Contra Hitler. La huella valenciana en la Guerra Mundial’.
L’acte inaugural serà el dimecres 6 de març a les 18:30 hores, a la Sala el Molí amb la presència de la comissària de l’exposició, la periodista i documentalista Rosa Brines.
Malgrat que Espanya no va participar oficialment en la Segona Guerra Mundial, milers d’espanyols disseminats pel món, la majoria provinents de l’exili, van acabar enquadrats en les files de tots els exèrcits aliats. El seu número va ser superior als combatents de la División Azul enviats per Franco a lluitar al servici d’Hitler. Més de 65.000 republicans, homes i dones, es van mobilitzar contra el feixisme en la Segona Guerra Mundial, especialment, a partir la instauració del Règim de Vichy a França al juny de 1940.
Aquells que ja carregaven amb tres anys de la Guerra d’Espanya, i alguns descendents de l’emigració econòmica ocorreguda anys abans, van empunyar les armes contra el mateix enemic que havia tingut un paper fonamental en el derrocament del govern de la República a Espanya. Espanyols, i entre ells un bon nombre de valencians, van lluitar en la Legió Estrangera Francesa, en els Cossos Francs d’Àfrica, en les Companyies de Treballadors Estrangers, en les Forces de la França Lliure, en l’Spanish Company Number One de l’exèrcit britànic, així com en els exèrcits nord-americà i soviètic. Els escenaris de les batalles on molts van deixar la seua vida es localitzen en països com Noruega, França, Itàlia, Camerun, Líban, Síria, Gabon, Tunísia, el Senegal o l’antiga Unió Soviètica.
Una menció especial mereix la Resistència, que va jugar un paper clau sobretot a França, però també en la Unió Soviètica.
Esta exposició tracta d’aproximar-se i donar visibilitat als qui van tindre el coratge de continuar lluitant contra el feixisme, durant la Segona Guerra Mundial, amb l’esperança que la victòria aliada tinguera com a conseqüència el derrocament de Franco i el retorn de la democràcia.
L’exposició consta de 18 panells que recorren els scenaris de les batalles més destacades de la Segona Guerra Mundial en les quals van participar exiliats espanyols, després de la Guerra Civil.
L’exposició fa públics, per primera vegada, el nom dels 22 valencians que van formar part de la companyia la Nou, gràcies als treballs de recerca del professor de la Universitat de Saragossa, Diego Gaspar Celaya.
L’exposició conté cinc codis QR que dirigixen a l’espectador a vídeos en els quals la investigadora Evelyn Mesquida, i l’historiador Diego Gaspar amplien informació sobre el paper de les dones en la Resistència, Virtuts Cuevas, Estimat Granell, a l’interior de la Nou, i les quatre traïcions.