Riba-roja rememora els seus orígens amb les festes de Moros i Cristians

Coincidint en el calendari festiu amb la finalització de les populars Fadrins 2024, Riba-roja es prepara per a acollir una de les manifestacions culturals i festives més arrelades de la nostra terra, les festes de Moros i Cristians. Este dissabte 24 d’agost a les 23.00 hores al Castell de Riba-roja, se celebrarà el Pregó dels Moros i Cristians, que marquen cada any el preludi de les festes patronals que es desenrotllaran fins al 14 de setembre, festivitat del patró del municipi, el Santíssim Crist dels Afligits.

L’encarregada de pronunciar el pregó serà la regidor d’Igualtat, Seguretat Ciutadana i Comunicació, Raquel Pamblanco Paredes, que es convidarà als assistents a viure intensament estes festes que ja tenen una gran tradició en Riba-roja, alhora que realitzarà un al·legat en favor de la pervivència d’esta festa entre els joves.

El divendres 30 d’agost, en la Plaça de la Torre, tindrà lloc el Pregó de les Festes en honor al Crist dels Afligits, que comptarà amb la intervenció de la tinenta alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, Teresa Pozuelo. A continuació, al Pati d’Armes del Castell, se celebraran l’espectacular representació dels bàndols moro i cristià amb les populars Ambaixades, una recreació teatral que ens submergix en temps de conquestes i trobades entre musulmans i cristians en la península ibèrica. A este acte seguirà l’actuació del Duo Paradise, en la Plaça de l’Experiència. El 31 d’agost, al matí, exhibició de ‘tir i arrossegament’ en el riu, amb la col·laboració de l’Associació de Sant Antoni Abad i, ja a la nit, a partir de les 23.00 hores, diferents ‘filaes’ompliran de colorit, música i una vestimenta excepcional l’Avinguda de la Pau, en la Gran Desfilada de Moros i Cristians.

A partir d’eixe moment, se succeirà una quinzena intensa d’actes lúdics i religiosos, que culminaran el dia del seu patró, amb la tradicional Processó al Crist dels Afligits, i que serà, un any més, una mostra aurtèntica de la passió i el fervor que els ribarogeros i ribarogeres tenen a la seua imatge.

Enguany, ‘les Festeres del Crist’ seran les encarregades d’organitzar la part lúdica de la celebració juntament amb la Confraria del Crist dels Afligits, que remarcaran la part litúrgica de la festa. La música, la dansa, la gastronomia, l’humor i la pólvora seran els ingredients principals. Seguint amb la popularitat dels tributs, el 7 de setembre a les 23.30 hores en la Plaça de l’Ajuntament, el públic vibrarà amb les cançons d’un dels grans grups espanyols; Estopa. El 10 de setembre, l’alumnat dels Conservatoris Professionals Municipals de Música i Dansa interpretaran el Musical Mamma Mia, a l’Auditori de Riba-roja, amb dos passes, a les 19 i a les 22 hores. L’humor d’Oscar Tramoyeres ens tornarà a alçar la rialla el 12 de setembre després del ‘Sopar a la fresca’.

La Run Càncer (7 de setembre), la Trobada de Boixeteres al Parc Maldonado i la Gran Cavalcada (8 de setembre), el trasllat de la imatge del Crist en romeria (11 de setembre), l’Ofrena (12 de setembre) i la Cercavila de disfresses (13 de setembre), se succeiran fins al 14 de setembre. El programa tindrà també lloc per als més xicotets que gaudiran els dies, 3,5 i 6 setembre, amb l’actuació de Mariel, que ens portarà un Contajoc i els espectacles de Chirimbolo Teatre i la Peque Disco Tic-Tok.

El dia gran, Festivitat del Crist dels Afligits, la pólvora tindrà un protagonisme especial. A les 14.00 hores mascletà en la Plaça de l’Ajuntament i després de la solemne Processó per l’itinerari habitual, gran Cordà en la Plaça Adolfo Suárez i concert del grup local ‘Bajoqueta Rock’ que, amb el seu rock 100% valencià, ‘de la terreta’, atraparan a un públic entregat i amb ganes de donar-lo tot com a colofó de les festes.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà