El projecte ‘Aquaval’, al que es va adherir en febrer del present any el consistori de Benaguasil, s’ha presentat huí al Saló de les Reines de la Diputació de València.
José Gacía
Este projecte, que promou l’utilització eficient de l’aigua i aporta propostes per emprar millor la que es recull de la pluja, está cofinanciat pel ‘Programa Life’ i la Diputació de València, i compta amb un pressupost de 798.601 euros. Les actuacions començaran en 2011, s’aplicaran a Benaguasil i Xàtiva i tindrán un plaç d’execució de 6 messos.
Seran tres les actuacions que es duran a terme: la primera se situa en el jardí de la Urbanització de Montiel, on es va a construir una bassa de retenció d’infiltració d’aigües; hi haurà dos jardins que actuaran com basses de drenatge, filtrant l’aigua al sòl i evitant que acabe embassant els carrers.
El segon projecte tindrà lloc en el Centre de la Joventut, situat en l’avinguda de Montiel. Esta actuació contempla la construcció d’un aljub que aprofitarà les aigües pluvials. A més d’evitar que es formen basses d’aigua, se li donarà un ús a eixes aigües (que seran emprades per a regar diferents parcs públics), cosa que redundarà en benefici del municipi i contribuirà a millorar en termes d’eficiència en l’administració de recursos energètics i de consum.
Finalment, existeix altre projecte que pretén dur-se a la pràctica al Polígon Industrial ‘Els Eres’: es tracta d’altra actuación en la què es construirà un jardí que actuarà com “contenció i aigües pluvials”.
En este tipus d’actuacions s’estan marcant els passos que serà necessari seguir en el futur: a més de reaprofitar les aigües fluvials, es reduiran els consums energètics… ja que estes aigües de pluja no seran abocades a la xarxa de clavegueram municipal, amb la qual cosa s’evitarà també possibles problemes davant pluges intenses i tormentes.
En la presentació del projecte han estat presents, entre altres, el diputat de Medi Ambient, Ernesto Sanjuán; l’alcalde del municipi de Benaguasil, José Joaquín Segarra; i el Secretari Autonòmic de Relacions amb l’Estat i la UE, Rafael Ripoll.
Una buena iniciativa llevada a cabo por Segarra, que demuestra su apuesta por el medio ambiente y por proyectos de desarrollo tan importantes como este.
e lletgit la informacio en diversos diaris per la red i no soles fan un aljup per arreplegar aigua sino que tambe es van a construir jardins drenantrs per a que el aigua es filtre en la terra, aixo servira per aumentar els acuifers i reduir les emision de co2 ya que l´aigua que vaxa als jardins no anira a la depuradora aixina es ahorrara llum i gasto als benaguasilers, me agrada la visio de futur i ecologica del projecte
Els moros ja recollien l´aigua amb la construccio de cisternes, aljups i azuts per tot arreu, no es res nou. Sols si haberen invertit un poc en conservar i en construir noves d´aquestes infraestructures en vegada de gastar els diners en saraos, gurtels i farandules innecesaries se podriem haber estalviat ja molts diners. Apesar de tot es una molt bona inversio.
que buena noticia que un pueblo de 11000 habitantes consiga un proyecto europeo de estas caracteristicas, enhorabuena es una buena manera de generar riqueza en el municipio