L’antic Ajuntament de Bétera acull, des del 22 fins al dia 26 d’octubre, una exposició itinerant organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que ret homenatge a un il·lustre representant de la nostra llengua autòctona: Teodor Llorente.
José García
En l’acte d’inauguració d’esta exposició itinerant varen estar presents l’alcalde de Bétera, Germán Cotanda; la regidora de Cultura en este consistori, Mª Rosario Martínez; la secretària de l’AVL, Verònica Cantò; i un grup d’estudiants de 5è i 6è de primària del col·legi Lloma del Mas de Bétera, que varen estar acompanyats pel director del centre, Eduard Furió.
L’objectiu d’aesta activitat era traslladar als més joves qui va ser Teodor Llorente, l’escriptor valencià més important del segle XIX i figura clau del moviment literari conegut com la Renaixença. Els estudiants, per la seua banda, varen voler participar de forma activa en esta jornada i varen llegir alguns versos de Llorente.
A més, a partir de les 12:30 hores del pròxim dijous 25 d’octubre se celebrarà una conferència (en el Saló de Plens del Castell de Bétera) per conèixer alguns aspectes de la vida i obra de Llorente, de qui ja s’han complit 100 anys de la seua mort. La conferència correrà a càrrec de l’acadèmic Alfons Vila, Catedràtic d’Història i membre de la Real Acadèmia de la Cultura Valenciana.
Verònica Cantò va atendre InfoTúria i ens va explicar que, cada any, l’AVL tria un autor a qui li ofereix un homenatge anual. “Es dóna a conèixer la identitat del representant literari escollit el dia 20 de novembre, que és el ‘Dia de les Lletres Valencianes’, ja que commemorem la impressió del primer exemplar de l’obra ‘Tirant lo Blanch’. Una vegada designat l’autor que s’homenatja, s’organitza una gran exposició en una única seu, encara que també s’organitzen un gran nombre d’exposicions itinerants que recorren totes les nostres comarques”.
“A més, organitzem xarrades, col·loquis, conferències… editem el material més representatiu de l’autor i després el lliurem a la biblioteca de cada localitat que ens acull i, de la mateixa manera, elaborem còmics que repassen la vida d’estos autors, per resultar més accessibles entre els més menuts. Volem donar a conèixer la riquesa cultural dels autors valencians, per contribuir a universalizar la seua obra i, d’eixa manera, fer possible que es pose en valor la diversitat i qualitat del nostre patrimoni lingüístic i literari”, va concloure Cantò.