Bétera inicia la rehabilitació de la Masia La Barraca

Masía La Barraca

S’està actuant en la façana i elements ornamentals

El pas del temps ha fet mossa en la imatge de la Masia La Barraca de Bétera, per això, ara l’Ajuntament ha posat en marxa uns treballs de rehabilitació i condicionament d’aquest edifici que respon a un projecte original de José María Manuel Cortina.

La regidor de Manteniment d’Edificis Municipals, Eva Martínez, ha visitat les obres per a conéixer com avança aquesta actuació que “estarà en marxa al voltant d’un mes, temps després del qual, es podrà tornar a gaudir d’aquest espai i els seus jardins que comptarà amb un millor aspecte”, ha assenyalat.

La masia de l’última dècada del XIX està inclosa en el Catàleg de Béns immobles del Pla General i compta amb una protecció parcial.

Els treballs se centren en la neteja i reparació de les façanes incidint de manera particular en les zones on hi havia grafitis i en l’acabat de pintura. Posteriorment es repararan les fissures i clivelles longitudinals que tenia l’edifici, a causa de dilatacions, contraccions a causa dels canvis de temperatura i moviments estructurals.

A aquestes obres s’afig també la finalització dels banys de la primera planta, que van quedar arracades en anteriors actuacions.
A més s’ha treballat en la restauració i reparació dels elements ornamentals com les motlures o les gàrgoles que han hagut de ser portades al taller per a una minuciosa restauració.

“Estem actuant seguint criteris de recuperació per a interferir el mínim en l’aspecte original. I així conservar i únicament reproduir elements que continguen faltes, sempre a imatge i semblança dels quals hi havia originalment” ha indicat la regidora.

També s’està treballant en les balustrades dels balcons, en les jardineres, les escalinates així com també en els faldons i les cobertes. Tot això, per a finalitzar amb la policromia de la façana i tots els seus ornaments.

Un altre dels treballs que es realitzarà és l’adequació dels banys de la primera planta que van quedar arracades de ser finalitzats en actuacions anteriors.

Sobre l’edifici ja s’ha actuat en els anys 2003 i 2018. En el 2003, es va dur a terme una primera fase d’actuació de rehabilitació consistent en obres d’urgència per a la consolidació estructural del forjat de planta primera i la consolidació de la solera de planta baixa. Així mateix, es va incloure l’adequació dels lavabos.

En 2018, es va reforçar de la torrassa, es va reparar la coberta de xapa del porxo, es van substituir diversos cristalls de la coberta i algunes planxes de fusta del fals sostre. I es va actuar en el dormitori completant el pavimentat.

La coneguda hui com a Masia La Barraca va ser en el seu moment famosa pel nom de Vila Morris, en honor al cognom del seu amo, Walter Morris un comerciant britànic que, segons compten, es va enamorar de Bétera i gràcies al senyor Roda, qui li va recomanar al famós arquitecte de l’època José María Manuel Cortina, va manar construir aquesta vila a la fi del segle XIX. Morris la va dir Vila Rosita tal com es deia la seua filla.

Els deutes del negoci van portar a Morris a posar fi a la seua vida i la família va haver de vendre aquesta vila que va passar a les mans de la família Iborra, qui va construir una capella i dues barraques, per les quals anys més tard seria coneguda com a Masia La Barraca.

En 1990 els jardins i la masia van deixar de ser privats per a convertir-se en públics i la titularitat va passar a ser municipal. En l’actualitat és la seu de l’Associació de Mestresses de casa i Consumidors Tyrius de Bétera.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà