El programa ha portat a 10 joves a Brussel·les i finalitzarà al setembre amb una jornada de conclusions
“Les possibilitats que ofereix per als nostres joves un programa com aquest ha suposat un abans i un després per a ells i volem continuar treballant en aquesta línia any rere any”, amb aquestes paraules l’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, ha confirmat l’excel·lent resultat de la participació de Bétera en el programa Oportunitats-UE després del seu pas per Brussel·les i el seu interés per repetir i consolidar aquest projecte any rere any des de la regidoria de Joventut.
Acabats d’aterrar de Brussel·les, la delegació beterana del programa Oportunitats-UE ha manifestat l’experiència única que han viscut i les inquietuds generades, així com les possibilitats que ofereix per al desenvolupament acadèmic i professional dels joves. En conseqüència, la regidor de Joventut, María Segura ha indicat que “els resultats positius que ha suposat per a aquests joves eixir de Bétera, conéixer Brussel·les i les seues institucions i empreses, ha fet que ens hàgem decidit per a emprendre aquest i altres projectes des de la regidoria”. Una decisió que s’ha pres abans de finalitzar el programa, que acabarà al setembre amb una clausura que se centrarà en compartir les experiències viscudes, després de mesos de jornades i conferències tant a Bétera com a Brussel·les, en les quals han participat un total de 50 joves del municipi.
Oportunitats europees per a joves beteranos
Diumenge passat, 10 joves d’entre 14 i 17 anys es van desplaçar a Brussel·les dins del programa Oportunitats-UE per a conéixer la realitat europea durant cinc dies i gràcies al treball conjunt amb Finnova.
Els primers dies s’han centrat en que els més joves conegueren la cultura i patrimoni de Brussel·les, Bruges i Gant i han visitat aquestes ciutats per a endinsar-se en la seua història. A partir del dimarts i fins al dijous el grup ha participat en diverses trobades, reunions i visites en la capital europea.
En concret el dimarts dia 10, els joves van visitar les instal·lacions de la Fundació Comunitat Valenciana Regió Europea, on van poder comprovar la presència de la comunitat autònoma més enllà de les seues fronteres en una ciutat cosmopolita i amb gran dimensió europea com Brussel·les. Després de ser rebuts virtualment per la directora general de la Delegació, Daría Terrádez, es van reunir amb el personal tècnic i becaris de la Delegació per a tractar els reptes i oportunitats per als joves en l’àmbit europeu.
Després de la visita, la delegació de joves es va desplaçar a l’Institut Cervantes i van ser rebuts per Gonzalo del Port, cap d’activitats culturals, Silvia Montero, bibliotecària i Myriam Pradillo, cap d’estudis. Els responsables de l’Institut Cervantes els van explicar el funcionament del centre i les oportunitats formatives i laborals que ofereix.
La vesprada del dimarts es va desenvolupar en el Parlament Europeu, on els va rebre María Luisa Muga, funcionària del PE, que els va explicar tot el funcionament de la Institució Europea. Els joves van fer un tour per les principals instal·lacions de l’Eurocambra, inclòs l’Hemicicle.
“Els ha encantat veure en primera persona aquestes institucions que des de Bétera els quedaven molt lluny i ara han pogut apreciar la dimensió de les mateixes així com el volum de treball i la responsabilitat que tenen amb els estats membre”, ha puntualitzat María Segura, qui ha acompanyat al grup en tot el viatge.
El dimecres, i després de visitar el barri europeu, van ser rebuts en la Representació Permanent d’Espanya davant la UE per la consellera d’Educació, Carmen Bermúdez. Així com per Rosa Estaràs, Europarlamentària, qui va posar l’accent en els temes d’igualtat i diversitat funcional en una altra visita al Parlament Europeu. Finalment, els joves van acudir a les oficines de Finnova, on van assistir a una sessió de xarrades impartides per diferents experts i becaris d’organitzacions com Pour la Solidarité o Finnova.
Aquesta activitat a Brussel·les s’emmarca en el projecte “Oportunitats-UE” un projecte d’Activitats de Participació Juvenil finançat pel programa Erasmus + i que lidera l’Ajuntament de Bétera en consorci amb la Fundació Finnovaregio. Oportunitats-UE pretén acostar les oportunitats existents tant a nivell local, com nacional i europeu a la joventut de Bétera amb l’objectiu de millorar la seua formació i ocupabilitat. Per a això, ha realitzat una sèrie d’activitats locals que ha permés als joves conéixer amb empresaris del municipi, entitats com la Cambra de Comerç de València i experts en assumptes europeus.
Un projecte que continuarà amb una convivència educativa en un campament per a la resta de joves participants en aquest programa. Mentre que al setembre es realitzarà l’última jornada del projecte on els joves compartiran les seues experiències. Un projecte en el qual a partir d’ara ja es treballa perquè es duga a terme anualment des de la regidoria de joventut.