La Fava de Bétera està inclosa en el Catàleg Valencià de Varietats Tradicionals d’Interés Agrari
‘La Fava de Bétera, tasta-la’ és l’eslògan triat per l’Ajuntament beterà per a promocionar aquest producte tan típic de la localitat que està inclòs en el Catàleg Valencià de Varietats Tradicionals d’Interés Agrari de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.
Des de l’àrea d’Agricultura, s’està treballant a potenciar aquesta varietat de fava així com a donar-la a conéixer i per a això, s’està fent un treball previ a la campanya de promoció.
En eixe sentit, l’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, i el regidor d’Agricultura, Manuel Pérez, han visitat hui l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent (EEA) des d’on es treballa diàriament amb les 45 varietats tradicionals incloses en el Catàleg i entre les quals es troba la fava de Bétera.
Durant la visita Elia Verdevío ha volgut agrair “la immensa labor agrícola que es realitza des d’aquestes Estacions Experimentals per a conservar varietats tan autèntiques com la nostra. Que la nostra fava estiga inclosa en aquest catàleg és un orgull per a Bétera però sobretot, per als nostres agricultors que any rere any continuen cultivant-la i que han fet que aquesta varietat no caiga en l’oblit”.
Així mateix, Manuel Pérez ha destacat que “és imprescindible fer costat als nostres agricultors, mantindre els camps valencians i posar en valor productes com la fava de Bétera que té unes característiques genuïnes que l’han portada a formar part d’aquest Catàleg. Un treball que hem de fer conjuntament i de la mà els Ajuntaments i la Conselleria”.
La fava de Bétera única en sabor
La fava de Bétera forma part d’aquest Catàleg des de 2018, any en què es va elaborar aquesta guia on es recull un total de 45 varietats valencianes d’interés agrari en el mercat perquè són diferents, són productives i perquè són un signe identitari del camp valencià.
En eixa línia, cal destacar que la fava de Bétera és una selecció d’una fava del tipus valenciana que es caracteritza per tindre nombrosos grans en cada baina, per la seua poca arenositat i per la tendresa de la pell i el seu dolç sabor.
A més aquest tipus de llavors de fava, que va ser inclosa en el Catàleg gràcies a unes llavors d’un agricultor de Bétera que les produïa ell mateix, estan en les Estacions Experimentals Agràries a la disposició dels productors i productores que les sol·liciten perquè continuen conservant-se en el camp, en mans dels agricultors i amb la perspectiva de futur de seguir en el mercat.
“És fonamental que aquestes varietats no es perden, per això des de l’Ajuntament, estem compromesos a donar a conéixer la nostra particular varietat perquè persistisca en els nostres camps”, ha explicat el regidor d’Agricultura de Bétera.
Una varietat que sembla no desapareixerà donades les dades que proporciona el EEA de Carcaixent en els quals s’indica que fins al moment s’han repartit més de 58kg de llavors de fava de Bétera, equivalents a 29.000 sements, repartides a més de 300 persones i que, tal com assenyala l’Alcaldessa “hauran pogut gaudir del seu extraordinari sabor i ajudar amb el seu cultiu a mantindre i multiplicar aquesta varietat tan important per als beterans i beteranes”.