“Treballaré perquè Bétera siga un poble lliure de violència de gènere”

elia verdevio

Elia Verdevío (PP), alcaldessa de Bétera

Les alfàbegues ja han arribat a tots els punts de la província, què representen per al municipi les festes d’agost que estan a punt de començar?

El que arriben a tots els racons de la Comunitat Valenciana ens ompli d’orgull. El que eixe símbol tan important per al poble de Bétera està en totes les administracions, estaments i fins i tot en el Mercat Central, llocs emblemàtics per a tots els valencians, permet que puguen delectar-se amb eixa ‘aroma de somni’ que són nostres alfábegues.

Enguany no hi haurà rècord Guinnes perquè s’han plantat amb retard, però hi haurà declaració de Bé d’Interés Nacional de la festa?
És cert que es van sembrar amb retard, però confie en la naturalesa i amb la calor que estem tenint tindran un creixement molt gran. Les alfàbegues sempre sorprenen. Si aconseguim un rècord bé, però si no l’altura estarà garantida. A veure si per fi arriba eixe reconeixement nacional a la festa dels alfàbegues. Perquè és també indumentària, pólvora, confeti, el cant d’estil, elements que ens fan únics. Hi ha molts municipis que aspiren a eixe reconeixement i davant la demanda de la declaració, l’Estat pot col·lapsar amb tantes peticions. Però si no és enguany no descansarem, continuarem perseguint-ho.

Com està sent aquest inici de legislatura, amb Mas Camarena com a soci en solitari?
És meravellós treballar amb ells. Tenim un municipi plural i és molt important que els partits independents que sorgeixen estiguen en l’equip de govern per a recollir les demandes de tots els veïns visquen on visquen. Som un equip de govern compacte i unit i això es veurà aquesta legislatura. Hem començat amb molta il·lusió i ganes de treballar. El treball és el millor ingredient perquè isquen els projectes. Hem començat consolidant les licitacions de la neteja i recollida de residus i manteniment de parcs i zones verdes i amb la posada en marxa del Centre Cívic. L’equip de govern està sòlid i és fort.

Hem viscut la violència masclista molt a prop, a Benaguasil, i unes últimes setmanes que han elevat la xifra a 27 dones assassinades enguany. S’ha manifestat com a defensora de la igualtat i els drets de la dona, com qualificaria el que està passant i l’actitud de Vox en els actes de condemna?
Hauries de preguntar-los a ells perquè la veritat és que és tan important fer polítiques d’igualtat, en defensa de la dona, perquè al final la víctima és la dona. Ací hi ha una realitat molt cruel que la víctima és la dona, a la qual maten és a la dona. Les maten. I això no ho podem consentir. Treballaré perquè Bétera siga un poble lliure de violència de gènere i per a això treballarem en què aquestes festes els punts violetes siguen una cosa important perquè cal educar, cal previndre i cal estar al costat de les dones. El feminisme es fa treballant i amb fets. I hi ha molt encara per fer i cal treballar perquè la dona se senta protegida i siga lliure de triar on va i com va. I això no em cansaré de defensar-ho. Soc una defensora acèrrima que la dona viva en llibertat i en igualtat de condicions, I treballaré per eixe camí.

elia verdevio

Parlant de Vox, com valora la ruptura del pacte autonòmic amb el seu partit?
És una decisió que pren Vox a nivell nacional. Això de marcar eixes línies roges i més en matèria de migrants no la compartisc. Estic al costat del meu president, Carlos Mazón, i el Consell està fort, unit i amb ganes de treballar. Confie plenament en el Consell i estic al seu costat per al que necessiten.

Hi ha moltes infraestructures que depenen de la Generalitat, ara del PP en solitari. L’institut, l’ampliació del IES Les Alfàbegues, el col·legi, el centre de salut, el centre de diversitat funcional. En quin punt es troben aquestes demandes?
L’ampliació de l’IES Les Alfàbegues serà una realitat en 2025 i la construcció de l’institut està la redacció del projecte en contractació. La realitat de l’amuntegament contínua i vull agrair a l’equip docent que s’aconseguisquen els resultats malgrat el problema d’espai. Continuaré reivindicant amb la mateixa força que la legislatura passada el centre de diversitat funcional. Bétera no pot ser un municipi de més de 27.000 habitants sense cap infraestructura social, sobretot en matèria de diversitat funcional. Tenim més de 2.000 usuaris que han d’estar a casa o eixir fora del municipi. Això no podem consentir-ho. L’ampliació del centre de salut serà una realitat aquesta legislatura. I en matèria esportiva, necessitem recuperar un trinquet perquè la pilota ha sigut sempre història i volem que siga present amb un trinquet. Tenim una piscina olímpica que volem climatizar per a acollir campionats nacionals de natació i de socorrisme perquè tenim un club que es mereix inversions.

S’ha sumat Bétera a la reivindicació de la plataforma ‘institut ara’ per als estudiants de Nàquera i Serra que ara es desplacen fins al seu municipi quan acaben la Primària?
Hem anat de bracet els tres municipis a la Conselleria d’Educació per a reivindicar el nou institut de Bétera i l’ampliació de l’IES Les Alfàbegues la legislatura passada i aquesta legislatura anem igual. Tenim una relació esplèndida i veig la necessitat d’eixe nou institut a Nàquera. Ens hem reunit amb la plataforma a Bétera perquè és important estar al costat d’eixa plataforma i dels ajuntaments de Nàquera i Serra.

Un dels primers projectes a materialitzar-se aquesta legislatura ha sigut el Centre Cívic, quin balanç fa d’aquests primers mesos de funcionament?
Està sent molt positiva. El tindre allí la Policia Local dona seguretat als veïns de les urbanitzacions. La biblioteca i la sala d’estudi ha sigut un èxit que ha fet que es queden xicotetes. I compta amb un mágnífic espai per a activitats.
I al Centre Cívic li seguirà l’obertura del nou Espai Jove i d’Igualtat.

elia verdevio

Les obres ja han començat i tindran una duració d’onze mesos. Tenim una població jove que necessita un espai i la planta de dalt serà diàfana per a les quatre associacions de dones que no tenen una seu adequada per al treball que realitzen per la dona. Es mereixen un espai per a les seues activitats en condicions.

Quin projecte nou li agradaria posar en marxa aquesta legislatura?
L’Ajuntament va adquirir la passada legislatura la Masia ‘El Suizo’, un referent a nivell arquitectònic que encara conserva ceps de les vinyes autòctones. El somni del seu propietari era que l’Ajuntament adquirira eixa masia i es va arribar a un acord amb els hereus. Tindrem allí la nostra Oficina de Turisme, perquè tenim patrimoni des dels ibers fins a l’actualitat que cal donar a conéixer. La casa principal serà un museu i en les cavallerisses s’habilitarà un museu etnològic per a recuperar tot el patrimoni que tenim per diferents museus d’Espanya i que tornen a casa i una biblioteca per a estar en la xarxa de biblioteques. És molt important apostar per la cultura, perquè un poble sense cultura, és un poble sense vida i Bétera ha de ser un poble molt viu.

Quant als serveis, hi ha municipis com l’Eliana que estan barallant amb la implantació de la recollida de residus porta a porta. El propi alcalde en l’última entrevista posava l’exemple d’èxit de Bétera, com està sent l’experiència?
Els canvis són complicats i tot són queixes però ací està el que un polític es dedique a fer gestió, a ser transparent i a explicar-ho molt, el per què, les millores que suposa. En el centre històric els contenidors eren un problema i ha sigut una benedicció. Tot són “gràcies” pel servei porta a porta. Agraïsc que els alcaldes de diferents colors despengen el telèfon per a preguntar per un servei. Els canvis costen però la gent està contenta.

Com afronta els tres anys que resten de legislatura?
La meua il·lusió és afrontar-ho sobretot molt optimista, molt conciliadora, intentar que el consens i el diàleg siguen fonamentals en aquesta legislatura. I amb el meu soci de govern treballar de la mà per a aconseguir que tots els projectes que tenim de legislatura siguen una realitat i si no que almenys estiguen iniciats l’any 2027.

El consens el fa extensiu a l’oposició?
Un sí rotund. Però això és cosa de dues, si un no vol per molt que l’altre s’obstine. Jo la mà la tendiré, bastiré ponts, a atendre els suggeriments i la crítica constructiva. Les faltes de respecte no les tolere. El meu objectiu és treballar, mantindre les meues tradicions, el nostre projecte i caminar amb l’oposició si vol caminar. La meua mà la tindran tendida sempre. Però sempre amb el respecte.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà