Majestuoses alfàbegues, tones de confeti i amor per la pólvora

fiestas betera
Galeria 4 Fotos

Bétera celebra les seus festes del 12 al 22 d’agost

Els carrers de Bétera estan a punt d’inundar-se d’il·lusió, llum, color i, sobretot, de la seua característica “aroma de somni”. Del 12 al 22 d’agost, el municipi donarà inici a les seues Festes de les Alfàbegues, on es posa en valor les seues tradicions i costums més característics.

Els Majorals 2024 han posat molta dedicació i il·lusió per a preparar aquestes Festes i les seues Obreres, ja estan comptant els dies per a representar al poble de Bétera. Enguany les afortunades són Alba Aznar i Sonia Amposta com a Obreres Fadrines, i Pilu Ricart i Pepi Morcillo com a Obreres Casades.

“Estem orgullosos de donar a conéixer els principals actes de les nostres Festes. Una programació que Obreres i Majorals han organitzat amb afecte perquè tots i totes gaudim d’aquests dies carregats de sentiment, tradició i devoció. Les Festes de les Alfàbegues són un gran atractiu turístic que volem mostrar al món. Unes Festes úniques per les quals continuarem treballant perquè siguen considerades Festes d’Interés Turístic Nacional”, ha afirmat l’Alcaldessa, Elia Verdevío.

“Som un poble carregat d’història, tradicions, costums i cultura que demostra amb aquestes Festes que els senyals d’identitat formen part de l’ADN d’un municipi. Viure en primera persona aquestes Festes és un luxe que volem compartir amb tots i totes. Sigueu benvinguts a gaudir de la Festa de les Alfàbegues”, ha continuat el regidor de Festes, José Vicente Martí.

La Rodà de les Alfàbegues

Sens dubte, el dia més important de les Festes d’Agost és el dia 15, perquè Bétera s’inunda de confeti, d’ alfàbegues i de coets.

Aquest dia es duu a terme una ofrena festiva a “La Mare de Déu d’Agost”, que és coneguda per tots com La Rodà, on es passegen les autèntiques protagonistes d’aquesta festa: les Alfábegues. A més, les dos Obreres Fadrines, Alba Aznar i Sonia Amposta, lluiran amb la indumentària típica pels carrers de Bétera fins a arribar a l’església de la Puríssima Concepció.

Fins que les Obreres arriben a la parròquia, els Majorals seran els encarregats d’omplir els carrers del municipi de confeti, un confeti de colors emblema també de la festa. Una vegada finalitze La Rodà, els veïns i veïnes es congregaran a les portes de l’església per a presenciar un dels actes més emotius, on les Obreres Casades col·locaran la mantilla a les Obreres Fadrines perquè puguen entrar a l’Església.

Bétera: Poble Coeter

Com de costum, la pólvora no pot faltar en les Festes d’Agost de Bétera, per tant, el municipi compta amb nombrosos esdeveniments on els coets són els protagonistes. Uns dies que demostren que Bétera és: Poble Coeter i que les seues Penyes Coeteres al costat dels Majorals continuen amb les tradicions de foc en el municipi.

En ordre diari, el primer esdeveniment on aquest element serà el centre de totes les mirades serà el Coet de luxe, que és un coet original de Bétera, que es dispara després de la processó en la Plaça del Sol.

Però, sens dubte, el moment on l’autèntic focus de mirades és la pólvora, és la nit del dia 15 d’agost. Després de gaudir d’un meravellós dia, els carrers de Bétera vibraran més que mai amb la tradicional Cordà. I, en finalitzar, es durà a terme la Coetà per tots els carrers del municipi fins a ben entrada la matinada.

La pólvora seguirà present el dia 17 d’agost amb la Cordà Infantil, on els protagonistes són els més xicotets de Bétera. Un esdeveniment pirotècnic, que mostra que la pólvora va de generació en generació i on es reflecteix que per les venes dels beterans i beteranes corre pólvora des de xicotets. I, després de finalitzar, començarà la Coetà del Gos, on els Majorals 2024 oferiran un espectacle de foc i color inigualable.

Concerts

Com tots els anys, la música també és molt important en les Festes d’Agost. Així que, una vegada més, els veïns i veïnes podran gaudir d’artistes molt reconeguts en el panorama musical nacional i internacional. Destacant les actuacions d’Ana Guerra, el 12 d’agost, Abraham Mateo, el 17 d’agost, Camela el dia 18, el dia 19 el grup valencià La Fúmiga i per a tancar, el dia 22 d’agost, actuarà Lérica.

Cant d’estil valencià i balls tradicionals pels carrers de Bétera

El Cant d’Estil i els balls tradicionals són uns altres dels elements fonamentals de les Festes de Bétera. Durant el dia 14, destaca la Dansà amb els seus balls tradicionals. Després arriba la Nit d’Albaes on destaca la Cantà i l’Ave María.

El dia 15 d’agost, abans de començar la Cordà, també els cantaors es col·loquen davant del Consistori per a donar pas a la nit més especial de l’any a través del cant d’albaes.

El 16 d’agost al matí, es duu a terme el Retaule. En aquest esdeveniment, on la música en directe torna a ser la protagonista, els cantaors acudeixen a casa de les Obreres i Majorals 2024, per a cantar-los albaes.

Les tradicions i els costums

En les Festes d’Agost, les tradicions i costums no poden faltar així que podrem gaudir d’activitats com el partit de pilota valenciana el dia 13 d’agost, que deixa patent la importància d’aquest esport per al municipi. A més, també es duran a terme dues sessions de Tir i Arrossegament els dies 17 i 18.

Tota aquesta informació és part d’un extens programa que compta amb multitud d’activitats.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà