Bétera lidera amb l’Aljama el projecte FOLKEU per la diversitat cultural europea

Aljama Bétera

Participen municipis de França, Itàlia i Bèlgica

Amb l’objectiu de mantindre vives les tradicions i connectar-les amb un públic internacional més ampli, naix FOLKEU, l’acrònim de Fostering Local Knowledge and European Unity, el projecte europeu que ha presentat l’àrea de Fons Europeus de l’Ajuntament de Bétera de la mà de l’associació local L’ALJAMA.

Una iniciativa en el qual també participen com a socis els municipis de St Pol de Léon (França) a través de l’associació l’Ensemble Bleuniadur, Canazei (Itàlia) a través de l’Associació Gruppo Folk de Canazei i Beloeil (Bèlgica) a través de l’associació Pas d’La Yau.

FOLKEU representa la primera iniciativa internacional de les entitats participants, organitzant una sèrie d’activitats destinades a contrarestar les amenaces a la identitat cultural i tractant d’aprofitar la plataforma de la UE per a ressaltar la importància i la vitalitat dels municipis participants.

Diversitat cultural europea

L’objectiu principal de FOLKEU és potenciar les relacions transnacionals i intergeneracionals entre aquestes diferents comunitats, enriquint les perspectives de les persones amb experiències a les quals és difícil accedir per raons econòmiques i socials, al mateix temps que promovem la diversitat identitària i el folklore dins d’Europa.

Bétera ha volgut liderar aquest projecte al costat de l’associació cultural L’Alajama, una entitat local que naix en 2004 per fer valdre i projectar els costums i tradicions, exercint una labor que se centra en la cerca, estudi, documentació, ensenyament, difusió i foment dels diferents elements que formen part de la cultura popular i tradicional.

“El projecte FOLKEU se centra en abordar la urgent necessitat de recuperar la identitat de les comunitats rurals i perifèriques d’Europa, que corren el risc de perdre la seua identitat cultural a causa de la globalització, la urbanització i la centralització dels recursos en les grans ciutats”, ha assenyalat la regidora de Fons Europeus, Diana Zaragozá.

La internacionalització de les senyes d’identitat

L’objectiu primordial del projecte es basa a internacionalitzar les activitats culturals dels municipis participants al llarg d’un any, promovent un sentiment de reconeixement europeu i fomentant l’empatia, la identitat i el valor cultural del folklore local. Tot això permetent els intercanvis internacionals que connecten a ciutadans de diverses parts d’Europa, a través de diferents contextos socioeconòmics i culturals.

Zaragozá, ha explicat que “aprendre de comunitats que s’enfronten a reptes similars fa que els participants poden aplicar aquestes lliçons en els seus propis entorns, reforçant així el teixit social i cultural de les seues comunitats d’origen”.

A més FOLKEU també se centra en la conservació i promoció del patrimoni cultural europeu, el foment de la cooperació transnacional i la lluita contra l’euroescepticisme mitjançant l’enfortiment del diàleg intercultural.

Programa del projecte

Aquest projecte estarà dirigit a població adulta d’entre 30 i 60 anys que enriquiran la seua identitat europea al mateix temps que reforçaran el seu sentit de pertinença a la seua localitat i a Europa.

Per a arribar a aquest objectiu, FOLKEU comptarà amb quatre activitats, una en cada municipi europeu participant, que es faran coincidir amb diferents fires i festivitats locals on es promourà l’intercanvi cultural, es promourà la cultura, costums i tradicions de la zona així com s’incentivarà el debat sobre les senyes d’identitat.

“Treballar per la permanència de les nostres senyes d’identitat és un deure i una responsabilitat com a administració pública, per això, hem de defensar-les, salvaguardar-les i divulgar-les amb la finalitat de garantir la seua preservació i facilitar el seu coneixement i valoració tant dins com fora de Bétera” ha exposat l’alcaldessa Elia Verdevío.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà