Ramón Asensi viu envoltat d’alfàbegues del 28 març al 14 d’agost “tot el dia, tots els dies”. La resta de l’any ho dedica a fer classes en l’Escola Municipal de Dolçaina. Músic, investigador i autor d’un llibre de la festa segueix amb la tradició que van començar les obreres fa 400 anys i va professionalitzar ‘El Morquero’ de qui va agafar-ne el testimoni.
¿La seua professió és conreador d’alfàbegues?
Sóc músic de professió i professor de dolçaina a l’Escola Municipal de Bétera, però porte conreant alfàbegues des de 1998 i s’ha convertit també en el meu treball.
¿Com va començar i com va aprendre l’ofici?
Els meus pares tenien a casa plantes.Vaig començar per rebot i m’agrada el meu treball.
¿Li va donar algun els consell ‘El Morquero’?
Vaig aprendre molt del Morquero. Hi vaig coincidir dos anys. Era peculiar, una persona molt especial.
En el cas dels Alfàbegues, ¿per què la grandària és tan és important. Batrà el rècord d’altura?
Se suposa que com més gran siga la planta que s’ofereix a la Verge, major serà la protecció. Tinc el rècord en 2,86 de l’any 2012. Les d’enguany estan en 2,30, però fins al dia 14 d’agost no ho sabrem. El creixement depèn de la calor perquè és una planta semitropical que creix 2 centímetres al dia i amb calor 31 centímetres a la setmana.
A més de conrear els alfàbegues ha dedicat 20 anys dels seus 40 anys a la recerca de la festa. Un treball que va plasmar al llibre ‘Les Alfàbegues de Bétera. Tradició i cultiu’. ¿On té el seu origen?
És originària de l’Índia. S’utilitzava la planta en rituals religiosos. Se li atribuïen propietats màgiques. En Bétera se celebren des de fa 400 anys, des d’1.600. S’encarregaven de conrear-les les obreres, fins que es va incorporar la dona al mercat laboral.
Ha continuat una tradició de quatre segles. ¿Com viu el seu ofici?
M’agrada treballar amb éssers vius, has de tractar les plantes bé, que tinguen els seus nutrients, que no tinguen malalties . Exigeixen un respecte.
¿Ha comprovat que amb afecte les plantes creixen més?
Sempre fer les coses amb afecte resulta millor que si és simplement una rutina. Però depèn molt de la temperatura. Jo pose tot el coneixement i la voluntat.
També elabora un licor d’alfàbegues.
Està bo, però no ho comercialitze. És una cosa casolana. No és el meu objectiu, ho faig per a oferir-ho als amics.
¿Quantes plantes hi ha enguany?
-En l’Hort hi ha 43 i en un altre lloc altres 30. D’aqueixes, 16 van a l’església per a participar en l’ofrena, unes altres van per a les obreres i la resta per a autoritats de Bétera i de fora.