Al recer de la setmana santa, fa uns dies hem conegut la composició de les llistes electorals que presentaran els partits polítics del Camp de Túria en les properes eleccions municipals del 22 de maig. Un repàs ràpid em fa pensar en una sèrie de qüestions.
D’entrada, cal remarcar que els partits grans –PP i PSOE- han aplicat una màxima política segons la qual allò que funciona no cal canviar-ho i allò que no rutlla s’ha de modificar. És a dir, allà on governen amb claredat han mantingut els caps de llista i els regidors com és el cas de Riba-roja, La Pobla de Vallbona, Benaguasil, Vilamarxant o Llíria –tot i a la seua greu crisi interna- en el bàndol del Partit Popular. I en el cas dels socialistes confien en la tasca que han fet els alcaldes de l’Eliana, Serra, Marines i Gàtova.
Un dels casos més paradigmàtics de la diversificació i pluralitat política el trobem a Bétera, on un total de 12 candidatures aspiren a governar un ajuntament on des de fa molts anys –més de 16- no hi ha equips de govern amb majoria absoluta. La gran quantitat de llistes fa pensar que una volta més caldrà que un gran nombre de partits s’hagen de posar d’acord per governar durant els propers anys. Hi ha formacions polítiques de dretes i d’esquerres la qual cosa significa que hi haurà més que mai una lluita aferrissada per aconseguir els escons. PP i PSOE hi han presentat candidats nous però amb experiència anterior com a regidors. Els estudis sociològics i polítics hi trobarien una gran quantitat de material per treballar.
Per primera volta a la Pobla de Vallbona es presentarà una candidatura de les urbanitzacions tot i l’intent del Partit Popular per vendre una millora notable al llarg d’aquesta legislatura en les zones residencials. Comunicacions, àrees esportives i recreatives i dotacions públiques són el patrimoni de l’alcaldessa per convèncer els seus habitants. L’alcaldessa hauria de pensar si ha fet qualsevol cosa de malament perquè hi haja aquesta formació de nova. D’altre costat, l’absència de l’Organització Independent Valenciana (OIV) –una escissió del PP de fa anys- fa pensar que deixa la via lliure al Partit Popular i potencia la seua majoria. La gran quantitat de partits d’esquerres podria afavorir eixa tendència. Caldrà vore si es confirmen eixos pronòstics.
En un poble menut com Casinos, el PP gestiona l’ajuntament des de fa molts anys amb còmodes majories absolutes. Ara, l’oposició socialista tracta d’arravatar el seu govern amb un candidat que al llarg d’aquesta legislatura ha estat regidor a Bétera. Vorem si l’invent té el seu premi, tot i que no s’hi albiren canvis. L’ombra de Serafín és molt allargada.
Per cert, m’ha sobtat que el mateix conseller tanque la llista del Partit Popular de Benissanó on la seua dona en forma part una volta més. D’aquesta forma, l’actual alcaldessa tindrà difícil treure’s de damunt l’etiqueta que des de sempre li han penjat de ser una extensió del conseller, amb tota la raó del món. Sembla que els dissidents no hi tenen cabuda.
Pel que fa al Partit Popular, tractarà de guanyar alcaldies que fins ara governen amb majoria absoluta els socialistes, com és el cas de l’Eliana i Serra. En el primer cas, hi ha un candidat nou –tot i que n’és regidor des de fa anys- en comptes de la fins ara diputada a qui li han trobat un lloc en la conselleria de Governació –quina casualitat!- per intentar superar un alcalde que ha sabut guanyar-se el recolzament de la gent de l’Eliana després dels anys de govern del mític Tarrazona.
En el cas de Serra, el PP presenta un cap de llista nou que els permeta aconseguir les 17 alcaldies del Camp de Túria. Per als qui defensem la pluralitat, seria bo que no hi haguera majories absolutes per tal que el consens i el diàleg en foren els protagonistes en comptes de la imposició.
Pel que fa als socialistes, cal remarcar que presenten candidats joves en aquells municipis on el PP governa còmodament des de fa temps: Benissanó, Benaguasil, la Pobla de Vallbona o Sant Antoni de Benaixeve. Serà una prova molt dura per mesurar-ne la seua vàlua.
Dins d’eixe bipartidisme, Compromís aspira a ser-ne la clau de la governabilitat en aquells ajuntaments on es presenta. Les candidatures independents seran una eina que acabarà de decidir els resultats finals. Recordem que moltes voltes l’existència d’un partit menut fa restar vots a algun dels grans i en decideix la composició final del plenari.
Tot i que la composició de les llistes electorals és important, no cal perdre de vista que al Camp de Túria no s’esperen resultats sorprenents. Ans al contrari, sembla que la tendència és a la consolidació actual dels seus equips de governs. No obstant, podria haver-hi qualsevol badall perquè hi entre un aire nou. Els ciutadans en tenen la darrera paraula.
Miquel Ruiz, periodista de la Pobla de Vallbona i assessor de comunicació.