“Cal lluitar amb força contra el pseudoperiodisme nascut a recer d’internet”

Miquel Ruiz (La Pobla de Vallbona) és periodista, assessor de comunicació i articulista d’InfoTúria

Miquel Ruiz es va llicenciar en Ciències de la Informació (Periodisme) en el Ceu San Pablo i va completar la seua formació amb un màster en informació audiovisual a Madrid on va tindre l’oportunitat de conéixer un bon grapat de professionals de la ràdio i la televisió. Des de sempre ha estat lligat a la informació municipal que mai no ha deixat d’analitzar i d’estudiar perquè és la més propera als ciutadans. Ha treballat en les edicions comarcals de diaris, gabinets de premsa i en productores de televisió. Compagina la seua feina al capdavant d’una botiga amb l’assessorament en informació política i institucional. En el seu temps lliure li agrada fer ciclisme de carretera i de muntanya, córrer pels caminals del Camp de Túria, conéixer els pobles d’interior de les comarques valencianes i la coherència en política. Rebutja la manca de valentia dels polítics per dir allò que els ciutadans no volen escoltar. Des del naixement d’InfoTúria col·labora amb un article d’anàlisi mensual.

Prenent la referència d’aquests 10 anys que compleix InfoTúria, el periòdic degà de Camp de Túria, quin moment viu el periodisme local?
El periodisme local i comarcal ha patit greument les conseqüències de la crisi, amb una davallada important de la publicitat i un excés de dependència de la publicitat institucional. Tot i això, sóc optimista i pense que eixe tipus d’informació és la que més es valora perquè és la més propera, la que més afecta els ciutadans. Cal lluitar amb força contra eixe pseudo-periodisme nascut a recer d’internet. Qualsevol no es pot considerar periodista.

Com és la relació premsa-politíca de la comarca?
És una relació de dependència mútua. Els polítics necessiten la premsa per col·lar els seus missatges i alhora els mitjans de comunicació necessiten també la publicitat institucional per viure-hi.

Al llarg dels últims deu anys des d’aquestes pàgines han donat compte de tots els vaivens polítics, com descriuries la situació política actual?
Diguem-ne que s’ha consolidat i estabilitzat el creixement de l’esquerra mentre que la dreta encara no s’ha adonat de les errades que van cometre per perdre el poder. S’ha invertit la tendència de les darreries dels anys 90 i els tres primers lustres d’aquest mil·lenni.

Per estar en els dos costats, el professional i el comercial, quin creus que és el futur, si no ja el present, del paper?
El paper té els dies comptats. La davallada és enorme, els costos de produir-lo cada dia no són assumibles per les empreses i el futur des de fa temps és internet, més ràpid, àgil i barat. La gent que avui encara llegeix en paper no serà substituïda per ningú quan mora.

InfoTúria és una excepció? i quin és el motiu?
La gent l’ha assumit com a propi, el busquen per assabentar-se’n del que ocorre a la comarca i té la credibilitat per continuar en primera línia. A més, és gratuït i la gent això ho valora molt. Encara no tenen assumit que la informació té un cost enorme de producció i com més independent des del vessant econòmic siga un mitjà millor per al lector que rebrà una informació més honesta. Rebutge la paraula objectiu perquè és una quimera. Faig meua una frase d’Antoni Bassas que diu: si l’objectivitat fos possible amb un sol mitjà n’hi hauria prou. Em sembla magnífica eixa descripció.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà