José Fornieles (Benaguasil) és arquitecte tècnic, investigador i responsable de la secció ‘Joglars Edetans’ a InfoTúria
José Fornieles és un veí de Benaguasil que treballa com a arquitecte tècnic i constructor. Al setembre de 2017 va presentar la seua tesi doctoral en arquitectura que va ser valorada amb ‘cum laude’ i va ser nominat al premi per l’excel·lència investigadora. El seu camp d’investigació és l’arquitectura tradicional i l’anàlisi dels materials i els oficis antics. Ha participat en congressos internacionals d’arquitectura i escrit articles d’investigació. Col-labora en catalogació del patrimoni arquitectònic i treballa de forma activa en l’estudi de tècniques constructives antigues, construcció ecològica i rehabilitació.
Què és Joglas Edetans?
És una proposta per a donar a conéixer el patrimoni arquitectònic del Camp de Túria. Després de deixar per qüestions personals la secció que portava anteriorment en InfoTúria, ‘Cultura Edetana’ va sorgir la possibilitat de colaborar amb Brandon i Álex, companys que comparteixen gustos com el dibuix i l’arquitectura, la qual cosa em permet compartir treball i no restar temps de la família. Així naix la nostra secció que es presenta com una vinyeta (dibuix) i una descripció de l’edifici dibuixat.
Per què vas triar InfoTúria per a fer arribar els teus treballs?
InfoTúria és un dels primers periòdics que apareixen a nivell comarcal. Sense desmeréixer la resta, InfoTúria continua sent l’elecció perquè és un periòdic que es preocupa molt per la cultura i no se centra només en política. Des del nostre equip de treball creiem que és una bona opció perquè podem ajudar a conscienciar els ajuntaments de mantindre el seu patrimoni.
Quin valor té el patrimoni històric i arquitectònic del Camp de Túria?
El patrimoni històric i arquitectònic defineix la identitat d’un poble. Sense conéixer-los és molt difícil estimar el territori en el qual s’habita. El valor és òbviament incalculable. La desaparició del nostre patrimoni ens porta a ser un poble sense memòria.
A través dels teus dibuixos veiem que l’estat de conservació d’algunes de les edificacions no és el més adequat. Estan en perill real?
Per desgràcia, la majoria dels edificis que analitzem es troben en perill. En aquesta segona etapa de la nostra secció ens centrem en l’estudi de l’arquitectura eclesiàstica. Atés que són edificis en ús, estan en bon estat. En la primera etapa de les torres vigías islàmiques trobem un gran nombre de construccions amb un elevat grau d’abandó.
Hi ha voluntat política de conservar aqueix patrimoni històric?
Trobem de tot. No totes les localitats disposen de les ajudes necessàries o del capital. Unes altres gaudeixen d’una gran quantitat de patrimoni i és difícil arribar a tots els objectius. Unes altres deixen caure el seu patrimoni al sòl sense importar-los gens ni mica. Per si algun responsable d’algun ajuntament llig aquesta entrevista, crec que un gran pas per a totes les localitats seria realitzar un catàleg de tot el patrimoni que disposa i de l’estat de conservació. Sens dubte, la millor opció seria contractar algun especialista per a fer aquesta catalogació. Em consta que alguns ajuntaments ja ho han fet i crec que és inici per a poder defensar el patrimoni, encara que siga documentant-lo.
Quina és la joia de la corona?
Aquesta pregunta només es pot contestar amb una altra pregunta, quin és el teu fill preferit? No m’atreviria a nomenar cap edificació.
Si et donaren l’oportunitat d’intervindre en un d’ells, quin triaries?
Seré una mica xovinista. Com a benaguasiler m’agradaria que es realitzara una intervenció sobre el jaciment de Montiel. Crec que pot sorprendre el contingut que es pot extraure a l’excavació. És un jaciment dedicat al culte edetà, on trobàvem una cova (actual Cova de Sant Josep) on es portaven els exvots. M’agrada pensar que poguérem extraure alguna figurita semblant al Guerrer de Moixent.
Creus que ‘Joglars edetans’ podria fer el salt del paper a les sales d’exposicions en una ruta itinerant per la comarca?
(risas) Crec que amb aquesta pregunta vols donar a conéixer un projecte que ja estem tractant i que esperem siga una realitat. En breu volem realitzar una ruta itinerant pels ajuntaments del Camp de Túria. En aquesta primera ruta donarem a conéixer la primera etapa de la secció, les torres vigies islàmiques. Volem que s’exposen als ajuntaments, que gaudeixen d’aquestes construccions, així com de les localitats que tinguen el gust de tindre l’exposició de dibuixos. Ens agradaria que es convertira en una pràctica habitual i tots els anys exposaríem els treballs realitzats.