BANNER LLIRIA

“Com a comarca hem de tindre presència dins l’executiva del Bloc”

Iris Marco, regidora de la Pobla de Vallbona. FOTOS: PAU TINEO.

Iris Marco, regidora de la Pobla de Vallbona

A finals d’aquest mes -26 i 27 de juny-, el Bloc-Compromís celebra el seu conclave a Fira València, un any després del previst per la pandèmia. La regidora i tinenta d’alcalde de la Pobla de Vallbona, Iris Marco, s’ha sumat a la candidatura oficialista encapçalada per Àgueda Micó que aspira a la reelecció com a secretària general de la formació en el huité congrés nacional del partit.

Què t’ha portat a fer el pas d’integrar-te en la candidatura de Àgueda Micó?

Àgueda m’ho va proposar i la veritat és que va saber fer-me arribar una il·lusió i unes ganes de treballar i créixer molt importants. A més, pense que com a comarca hem de tindre presència dins l’Executiva del partit i és una bona oportunitat de fer-ho.

Quines diferències hi ha amb l’alternativa de l’alcalde de Bellreguard, Àlex Ruiz?

A nivell ideològic molt poques, malgrat que és el punt on s’està posant el focus. Si no fora així, estaríem militant en partits diferents. És una qüestió de matisos però, sobretot, de propostes de treball. Crec que tenim un projecte molt més definit, més madur, més treballat i més concret. Quan es parla de municipalisme, s’ha d’explicar com es pensa reforçar. Quan es parla de suport als col·lectius locals, s’ha de saber aclarir com es materialitzarà. La proposta d’Àgueda incorpora un àrea territorial complementària a les Secretaries Comarcals per a treballar, perquè pensem que cal reforçar l’estructura municipalista. Ali Izquierdo, de Gandia, serà la persona que  coordinarà la nova àrea territorial, on hi haurà dues persones de cada zona geogràfica del País Valencià al si de l’Executiva, en contacte permanent amb les Secretaries Comarcals per tal que entre ambdues hi haja una comunicació bidireccional fluida i directa. Dolors Gimeno i jo seríem les representants territorials del Camp de Túria, del Camp de Morvedre i de l’Horta. A més, incorporem la figura de l’activista i treballarem per acompanyar els col·lectius en els seus actes i iniciatives amb presència de càrrecs del partit i de les institucions, un aspecte on tampoc s’ha estat tan a prop com a tots ens hauria agradat.

Què representa el lema de la candidatura ‘Força Poble Futur’?

La nostra candidatura aspira que el Bloc puga representar els interessos de les valencianes i valencians, lluitar per l’autogovern i la sobirania i, sobretot, ser útils per a la majoria de la societat valenciana, que és la raó d’ésser d’un partit polític. I volem fer-ho des de les nostres arrels, des dels pobles i ciutats des de la proximitat i mirant cap al futur i amb la força que ens permeta ser, cada vegada més, una opció clara de govern, centrada en els problemes reals de la gent. Si no ho fem així, si no xafem terra, correm el risc d’una desafecció total.

Un dels principals punts del debat previ ha sigut el caràcter nacionalista de la formació.

El Bloc és un partit nacionalista, és un dels nostres trets distintius i això no s’ha posat mai en qüestió. Totes les persones que militem al Bloc ho som i n’estem ben orgulloses. Però això no és una competició per vore qui és el més nacionalista de tots. El debat consisteix més bé  cap a on volem anar. Si només volem ser un partit nacionalista que reivindica la llengua, o una opció potent de govern, madura, capaç de créixer i gestionar sense renunciar a la seua essència, que és el fil que cus les nostres polítiques. De fet, des de la nostra candidatura entenem que cal defensar els interessos dels valencians i valencianes, del País Valencià, i centrar-nos en els nostres problemes i necessitats, que en tenim i molts. Nosaltres som un partit nacionalista valencià, i això no ho hem de perdre de vista.

Iris Marco

Venint de la política municipal com a regidora en l’oposició i en govern, quin paper ha de jugar el municipalisme en les polítiques del Bloc?

Un paper importantíssim. El Bloc ve dels pobles, naix dels pobles i es deu als pobles. És ahí on tenim la nostra força i el que ens ha permés arribar a quotes de govern mai pensades: Diputació, Generalitat… En els últims temps no s’ha cuidat com s’hauria d’haver fet i en som ben conscients. El col·lectius locals són les nostres veus i les nostres mans al carrer, a les places, i han de sentir-nos al seu costat i sentir-se partícips del que passa al partit i recolzats quan ho necessiten, per això des de la candidatura d’Àgueda s’ha treballat de valent per presentar una proposta que invertisca aquesta situació.

Quin pes han de tindre les comarques, com la del Camp de Túria?

Molt més del que tenen actualment algunes, com per exemple la nostra. A nivell demogràfic som una comarca molt important, i políticament no tenim la rellevància que caldria i això ha sigut un dels motius pel qual he valorat positivament la proposta d’Àgueda. En les darreres legislatures hem tingut algunes alcaldies importantíssimes com ara la Pobla, Bétera o, recentment, Llíria, a més de l’entrada en governs com l’Eliana o Riba-Roja. En el cas de la Pobla són ja dues legislatures governant i s’ha passat de dos a set regidores i això ha sigut gràcies al treball de les regidores i regidors però, sobretot, de la base, del col·lectiu. En militància no tenim el pes d’altres comarques, però pel que fa a resultats s’ha aconseguit un creixement molt gran que no s’ha d’ignorar des del partit.

Com valora la gestió de l’actual executiva?

Positivament. Evidentment, hi ha assignatures pendents i coses millorables, però a qui està, a qui governa, a qui gestiona…és a qui se li poden retreure les coses que no s’han fet bé o que han quedat per fer, però també a qui se li han de reconéixer les coses ben fetes, qui ha treballat de valent per fer créixer el partit, per consolidar-lo. Ara l’equip d’Àgueda compta, a més, amb l’experiència de tots aquests anys dirigint el partit i coneixent des de dins quins són els recursos de què disposem, quines són les nostres febleses i fortaleses i quina és la millor manera d’enfocar els anys que venen per davant.

Què en queda per fer i com?

Continuar treballant i creixent. Hem d’anar ocupant espais i normalitzant el nacionalisme, però hem de ser conscients que cal una renovació. Eixe nacionalisme, eixe valencianisme polític ha de ser l’instrument que ens permeta lluitar pels drets de la majoria front als privilegis de les minories. Ha de ser l’esquelet que articula la nostra acció política. És això el que el nostre poble espera de nosaltres: que lluitem per la justícia social, per l’ecologisme, pel feminisme. Sempre treballant des del municipalisme i a peu de carrer.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà