El vicepresident segon i l’alcalde visiten el resultat de la rehabilitació
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha visitat hui la restauració i recuperació de l’antiga cisterna de la Pobla de Vallbona, així com la plaça de La Cisterna.
Aquesta actuació ha tingut un cost de 376.100 euros i ha estat sufragada íntegrament per la Vicepresidència Segona, a través de la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica.
Josep Vicent García ha manifestat la seua satisfacció “de poder recuperar un element patrimonial com és una obra civil d’una infraestructura del segle XVI que donava un servei bàsic com és proveir d’aigua al poble i fer aquesta recuperació amb diners públics canviant la tendència anterior de no cuidar el patrimoni. Ara, la gent podrà visitar i gaudir d’un element tan important i connectar amb la nostra història local”.
La recuperació de la Cisterna s’ha dut a terme al costat del refugi de la Guerra Civil. Aquest patrimoni havia estat derruït parcialment i soterrat en 1971 per l’ajuntament en considerar que estava en desús. En 2018 es van iniciar els treballs de recuperació i posteriorment la rehabilitació del conjunt patrimonial gràcies al suport de l’administració autonòmica.
Aquest conjunt, situat a la Vila del municipi, està recollit com a Bé de Rellevància Local en el Catàleg de Béns i Espais Protegits del vigent Pla General d’Ordenació Urbana. L’execució del projecte es va realitzar a través d’un procés participatiu que va donar lloc a les idees sobre les quals es va realitzar.
El nou espai comparteix un ús turístic de La Cisterna amb l’ús cultural i museístic d’acord amb els tallers participatius que es van dur a terme per a confeccionar i triar el projecte de restauració, així com els usos futurs. D’altra banda, el projecte ha donat com a resultat una plaça, un nou espai comunitari de qualitat en els quals predomina l’acer i la ceràmica.
La Cisterna de sa Pobla és la més gran i important de la comarca del Camp de Túria. Compta amb una escala d’accés i dipòsit original. Hi ha documents notarials del segle XVI que ja fan referència a la cisterna que s’omplia amb l’aigua de la séquia Primera. Va ser reformada en el segle XIX i usada com a part d’un refugi antiaeri durant la Guerra Civil.
Accedir a la galeria de fotos de la Cisterna