En el seté Congrés Recuwaste
L’equip tècnic i d’educació ambiental del Consorci València Interior (CVI) participa en el seté Congrés Recuwaste a Mataró, lloc on s’estan desenvolupant les propostes i programes més innovadors d’economia circular de tota Espanya. El programa de compostatge del CVI ha sigut un dels deu seleccionats per als premis Alfonso Maíllo que contribueixen a donar a conéixer iniciatives innovadores destacables en l’àmbit de la prevenció i gestió dels residus.
La tècnica ambiental i mestra compostadora del CVI, María Jesús Cabo, ha sigut l’encarregada de presentar a l’auditori aquest programa que té com a objectiu estratègic reduir la presència dels bioresidus de la fracció reste en àrees rurals de població dispersa, baixa densitat i molt allunyades de les plantes de tractament de residus de Llíria i Caudete de las Fuentes.
A més, aquest ambiciós programa aposta perquè els bioresidus es queden i gestionen en el propi municipi, apostant per l’economia circular de proximitat convertint un residu en un recurs. I és que aquest concepte és tractat en tots els vessants possibles dins del programa, ja que fins i tot el propi compostador cedit a les famílies, ajuntaments i centres escolars està fabricat a partir de material plàstic recuperat de la fracció reste en les pròpies plantes de tractament del consorci. El Programa de Compostatge està assistit per una APP mòbil de control i traçabilitat de l’activitat de compostatge (EcoCompostaje-CVI-València) que permet registrar les aportacions que realitzen a qualsevol compostador situat en l’àmbit del CVI.
El compostatge domèstic en l’àmbit del consorci ha arribat ja a 1.209 habitatges i a 55 centres educatius que formen part d’Aula Composta. Dels 61 municipis del consorci, hi ha habitatges que utilitzen aquests compostadors en el 89% dels municipis, xifra que va creixent gràcies a l’acompanyament i assessorament del departament d’educació ambiental de l’ens supramunicipal.
Què és el Consorci València Interior
El Consorci València Interior és l’ens supramunicipal que duu a terme el tractament dels residus de 61 municipis de les cinc comarques de l’interior de la província de València: Camp de Túria, la Regió muntanyenca, la Foia de Bunyol-Xiva, la Plana Utiel-Requena i el Racó d’Ademús. Per a això compta amb dues plantes de tractament de residus, situades a Llíria i Caudete de las Fuentes, així com una planta de transferència a Xiva. És a Caudete de las Fuentes on es troba també situat l’abocador, lloc on s’eliminen de manera segura les fraccions que no han pogut ser recuperades en les plantes de tractament.