BANNER LLIRIA

El Consorci València Interior puja un 23% les taxes en 2024

Compromis critica que el rebut mitjà passarà de 106 a 130 euros

El Consorci València Interior aplicarà en 2024 una gran pujada de taxes del 23% que es traduirà en els rebuts, passant de 106 a uns 130 euros de mitjana.

El portaveu comarcal de Compromís, Paco Garcia, ha lamentat que amb aquests augments del rebut “s’ha tornat a les grans pujades de taxes que cap al PP al principi de la creació del Consorci València Interior”.

Segons explica Garcia, les comarques de Camp de Túria, La Serrania, Rincón de Ademúz, Foia Bunyol i Hoya Buñol i Requena-Utiel veuran en 2024 com la taxa del CVI torna a pujar “desproporcionadament”.

En aquest cas, no per un simple augment de l’IPC o per la realització d’alguna inversió o millora en el servei, sinó per un increment de la part impositiva a causa de dos factors principalment: la imposició d’un nou impost a l’abocament final (les tones que van a abocador) i per la fórmula de revisió contractual “lleonina que situa com a gran beneficiari a l’empresa concessionària i com a grans pagadors als ciutadans”.

L’assemblea del CVI ha aprovat amb els vots a favor del PP i en contra de la resta de partits -PSPV, Compromis, CUPO, Ciudadanos, UCIN- el seu pressupost de 28 milions d’euros, amb un increment de més de 4 milions d’euros, degut principalment, segons Compromis, “a l’increment de l’impost al tractament, valorització i deposit de la resta final en abocador, a més de la revisió del contracte que es basa en una fórmula polinòmica que sempre va a favor del concessionari, mentre la major part d’inversions i millores en les plantes han anat a càrrec de la Diputació de València, la Generalitat i la butxaca dels usuaris, mai a càrrec de l’empresa explotadora”.

Això suposa que el rebut ha augmentat un 38% des que es va implantar el servei del Consorci dins del Pla Zonal de Residus i un interanual del 16% respecte del càlcul de 2023. Tot això sense crear o millorar cap nou servei en 2024, critica Garcia en un comunicat.

Des de Compromis s’ha lamentat una vegada més que la resta de forces polítiques que no han tingut opció de participar a poder buscar alternatives per a reduir o minimitzar aquesta pressió fiscal, tal com s’ha fet en altres pressupostos del Consorci en el període del Govern del Botànic, buscant vies de repartiment de càrregues entre concessionari, Consorci i usuaris.

Des de la coal·lició s’ha demanat una racionalització dels serveis i una millora en la prestació d’algun d’ells, com la recollida selectiva, la qual està sent deficitària i poc eficient en la majoria de poblacions que formen part d’aquest Consorci. Així com buscar nous gestors que puguen economitzar el tractament d’alguns dels productes que entren a les plantes per a valorar, tot això unit a reclamar major inversió i aportació per part d’ECOEMBES.

D’altra banda, es prorrogarà el conveni amb el Consorci de Residus COR-V5, portant al CVI per a valorar i eliminar unes 40.000 tones a l’any de residus als complexos de Llíria i Caudete de las Fuentes, procedents de les comarques de la Costera, la Canal de Navarrés, la Safor, la Vall d’Albaida i la Vall d’Aiora-Cofrents, “fet que -segons Compromis- constata el fracàs del Consell i de la Diputació a fer que es complisca amb el Pla Zonal i que el fem es recicle on es genere, i no existisca un turisme de residus”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà